Više od 20 evropskih političara traži od EU istragu o izborima u Srbiji

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da daju preporuke kako bi se obezbijedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji

3428 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 20 visokih evropskih političara pozvalo je predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji.

"Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o krađi", naveli su evropski zvaničnici u pismu, koje je jedan od potpisnika Mihael Rot podijelio na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Pored Rota, među 24 potpisnika pisma je i Žan Luj Burlanž, kao i predsjednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da daju preporuke kako bi se obezbijedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Naveli su i da bi EU, u zavisnosti od nalaza istrage, trebalo da traži raspisivanje novih izbora u Srbiji.

"Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije", navodi se u pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i predsjedniku Evropskog parlamenta Robertu Mecolu.

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije, koje nisu članice EU.

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obilježili zloupotreba javnih sredstava, širenje straha i medijska dominacija Aleksandra Vučića.

Evropski parlament je 17. januara održao raspravu o posljednjim izborima u Srbiji, na kojoj je saopšteno da Evropska komisija očekuje od Srbije da na transparentan način ispita sve pritužbe o neregularnostima tokom izbora održanih 17. decembra prošle godine.

O izborima o Srbiji će se ponovo, naredne nedjelje, raspravljati u Evropskom parlamentu.

Rasprava će biti održana u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, na sastanku zakazanom 23. januara.

Poslije rasprave 17. januara, očekuje se da se o izborima u Srbiji izglasa rezolucija Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u februaru.

Bonus video: