Najveća NATO vježba od Hladnog rata

Vježba počinje u maju, a u fokusu je dolazak američkih snaga kao pojačanje evropskim saveznicima u slučaju sukoba sa neprijateljem slične snage

10413 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Kris Kavoli, Foto: Beta/AP
Kris Kavoli, Foto: Beta/AP

NATO pokreće najveću vježbu od Hladnog rata, uvježbavajući dolazak američkih snaga kao pojačanje evropskim saveznicima u državama koje se graniče sa Rusijom i na istočnom obodu Alijanse ukoliko izbije konflikt sa protivnikom "slične snage".

Oko 90 000 vojnika bi trebalo da učestvuje u vježbama Steadfast Defender 2024 (Odlučni branilac) koje će se održati u maju, kazao je juče glavni komandant NATO snaga u Evropi Kris Kavoli.

Više od 50 brodova, uključujući nosače aviona i razarače, učestvovaće, kao i više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova, te najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 oklopna vozila za pješadiju, saopšteno je iz Alijanse.

NATO
foto: REUTERS

Kavoli je, kako prenosi Rojters, kazao da će vježbati NATO izvršenje regionalnih planova, prvih odbrambenih planova koje je Alijansa napravila posljednjih decenija u kojima je detaljno razrađeno kako bi odgovorili na napad Rusije.

NATO u saopštenju nije direktno pomenuo Rusiju, ali se u glavnom strateškom dokumentu Rusija prepoznaje kao najznačajnija i direktna prijetnja bezbjednosti NATO članica.

"Vježba će demonstrirati sposobnost NATO-a da brzo rasporedi trupe iz Sjeverne Amerike i drugih djelova Alijanse za jačanje odbrane Evrope", saopštio je NATO.

Pojačanje će se dogoditi tokom "scenarija simulacije izbijanja konflikta sa protivnikom slične snage", kazao je Kavoli novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka nacionalnih šefova diplomatija.

Posljednje vježbe sličnih razmjera su "Reforger" (Povratak snaga u Njemačku) tokom Hladnog rata kada je učestvovalo 125 000 ljudi i "Trident Juncture" 2018. godine sa 50 000 učesnika.

U vježbama će učestvovati vojnici iz NATO država i Švedske, koja se nada skorom ulasku u vojni savez, prenosi Rojters.

Saveznici su napravili regionalne planove na samitu u Viljnusu 2023, okončavši dugu eru u kojoj NATO nije smatrao da ima potrebe za obrambenim planovima velikih razmjera dok su se zapadne zemlje borile u manjim ratovima u Avganistanu i Iraku i bile uvjerene da postsovjetska Rusija više ne predstavlja egzstencijalnu prijetnju.

Tokom drugog dijela vežbe poseban naglasak će biti na raspoređivanje NATO snaga za brza dejstva u Poljsku. Ostale važne lokacije za vježbe biće baltičke države koje se smatraju najugroženijima od potencijalnog ruskog napada, Njemačka - centar za dolazak pojačanja - i zemlje na rubovima saveza poput Norveške i Rumunije.

Bonus video: