IAEA: Područje oko ukrajinske nuklearne elektrane ponovo minirano

IAEA je više puta izražavala zabrinutost da bi sukobi mogli da izazovu curenje radijacije iz te centrale koja je jedna od 10 najvećih u svijetu

8237 pregleda 2 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je potvrdio vijesti o tome da je ponovo minirano područje oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Grosi je upozorio da postavljanje mina u tampon-zoni elektrane - između njene unutrašnje i spoljašnje ograde, protivno bezbjednosnim standardima.

IAEA je saopštila da je njen tim, poslat da nadgleda bezbjednost centrale, ranije već jednom identifikovao mine na istom mjestu, ali da su one bile uklonjene novembra prošle godine.

Šef ukrajinske državne nuklearne kompanije Energoatom Petro Kotin izjavio je danas da je postavljanje mina "još jedan zločin" ruskih snaga koje su zauzele ukrajinsku elektranu u Zaporožju.

IAEA je više puta izražavala zabrinutost da bi sukobi mogli da izazovu curenje radijacije iz te centrale koja je jedna od 10 najvećih u svijetu.

Svih šest reaktora elektrane mjesecima ne radi, ali su joj struja i kvalifikovano osoblje potrebni za rad sistema za hlađenje.

Bonus video: