Ekstremnodesničarski AfD planira referendum o izlasku Njemačke iz EU

"Ako reforma nije moguća, ako ne uspijemo ponovo da izgradimo suverenitet zemalja članica EU, treba da pustimo narod da odluči, kao što je uradio u Velikoj Britaniji", rekla je kopredsjednica stranke Alis Vajdel za Fajnenšel tajms

3717 pregleda 9 komentar(a)
Pristalica AfD u Abensbergu u pokrajini Bavarskoj u Njemačkoj,, Foto: Reuters
Pristalica AfD u Abensbergu u pokrajini Bavarskoj u Njemačkoj,, Foto: Reuters

Eksremnodesničarska njemačka stranka AfD, koja je, prema anketama, u velikom rastu, planira da organizuje referendum o izlasku zemlje iz EU ako dođe na vlast, rekla je kopredsjednica stranke Alis Vajdel u intervjuu objavljenom danas.

"Ako reforma nije moguća, ako ne uspijemo ponovo da izgradimo suverenitet zemalja članica EU, treba da pustimo narod da odluči, kao što je uradio u Velikoj Britaniji", rekla je Vajdel za Fajnenšel tajms.

Rekla je da bi mogli da organizuju referendum o Deksitu i o izlasku Njemačke iz EU, kao i da je izlazak Velike Britanije iz EU poslije referenduma 2016. godine model za Njemačku.

Njemačka ekstremna desnica koja je posljednjih nekoliko mjeseci, prema anketama, na drugom mjestu na nacionalnom nivou, sa podrškom od oko 22 odsto, ispred socijaldemokratske stranke kancelara Olafa Šolca i odmah iza konzervativaca, ukazuje na volju da vlada.

Naredni parlamentarni izbori održavaju se 2025. godine i partija će prvi put predstaviti svog kandidata za kancelara.

Glavne njemačke stranke su isključile mogućnost da uđu u savez, ili da vladaju sa tom anitevropskom i antiimigrantskom partijom u kontekstu sve većeg rascjepkavanja političke scene koja ukazuje na potrebu formiranja koalicija na nacionalnom i regionalnom nivou.

Tri važna izbora će se održati u septembru na istoku zemlje gdje AfD vodi prema anketama sa više od 30 odsto podrške.

Tokom kongresa ljetos AfD je naglasila svoje euroskeptična ubjeđenja u zemlji gdje je članstvo u EU i dalje podržava velika većina stanovništva.

AfD je u previranju posljednjih deset dana poslije otkrića da je nekolicina njenih članova, uključujući i jednog bliskog šefici stranke, nedavno tokom okupljanja ultra identitaraca razgovaralo o masovnom protjerivanju osoba stranog porijekla.

Ta otkrića izazvala su talase gnijeva u Njemačkoj gdje se posljednjih dana održavaju ogromne demonstracije protiv AfD-a, koji se optužuje da predstavlja opasnost za demokratiju.

Bonus video: