Saradnici: Navaljni u samici na deset dana jer se nije prilikom prozivke odmah predstavio zatvorskom čuvaru

Ovo je 25. put da se Navaljni nalazi u samici od njegovog zatvaranja 2021. godine, po optužbama koje on i njegove pristalice u Rusiji i inostranstvu nazivaju politički motivisanim

5669 pregleda 12 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Saradnici zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog izjavili su 22. januara da je ovaj kritičar Kremlja smješten u zatvorsku samicu na deset dana jer se nije prilikom prozivke "odmah predstavio zatvorskom čuvaru".

To je drugi put da Navaljnog smještaju u samicu u popravnoj zatvorskoj koloniji "Polarni vuk", u ruskom arktičkom regionu, gdje je prebačen prošlog mjeseca. Prošle nedjelje je završio sedmodnevnu samicu zbog istog "nedjela".

Ovo je 25. put da se Navaljni nalazi u samici od njegovog zatvaranja 2021. godine, po optužbama koje on i njegove pristalice u Rusiji i inostranstvu nazivaju politički motivisanim.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, obilježavajući treću godišnjicu otkako je zatvoren po optužbama za koje tvrdi da su politički motivisane, izjavio je 17. januara 2024. da je model moći koji je u Rusiji stvorio predsjednik Vladimir Putin "neodrživ jer je izgrađen na lažima".

Navaljni, koji je umalo umro od trovanja, za koje okrivljuje ruske bezbjednosne operativce koji su djelovali po Putinovom nalogu, prvobitno je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode tokom oporavka u inostranstvu.

Kremlj je negirao umiješanost u trovanje Navaljnog.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao "ekstremističke" organizacije i zabranjene poslije njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s "posebnim režimom" iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u kojem je bio zatvoren. Prošlog mjeseca Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Bonus video: