EU je za stvaranje palestinske države, zabrinutost zbog Netanjahuovog odbijanja te ideje

"Izjave Benjamina Netanjahua su zabrinjavajuće. Palestinska država će biti potrebna sa bezbjednosnim garancijama za sve", rekao je šef diplomatije Francuske Stefan Sežurne novinarima u Briselu gdje su se ministri EU sastali da diskutuju o ratu u Gazi

3313 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Sežurne, Foto: Reuters
Stefan Sežurne, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) ocijenili su danas da je stvaranje palestinske države jedini kredibilan način za postizanje mira na Bliskom istoku i izrazili zabrinutost što premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbija tu ideju.

"Izjave Benjamina Netanjahua su zabrinjavajuće. Palestinska država će biti potrebna sa bezbjednosnim garancijama za sve", rekao je šef diplomatije Francuske Stefan Sežurne novinarima u Briselu gdje su se ministri EU sastali da diskutuju o ratu u Gazi.

U glavnom gradu Belgije su danas i ministri spoljnih poslova Izraela Izrael Kac i Jordana Ajman Safadi.

Izrael se drugačije odnosi prema budućnosti Gaze od SAD i arapskih saveznika dok oni pokušavaju da posreduju okončanju sukoba na opkoljenoj teritoriji.

Broj poginulih u ratu Izraela i Hamasa premašio je 25.000, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi kojim vlada ta palestinska islamistička organizacija.

EU obezbjeđuje najveću pomoć Palestincima, ali ima malo uticaja na Izrael iako je najveći trgovački partner te zemlje.

Blok od 27 zemalja je takođe duboko podijeljen u odnosu prema ratu, ali kako broj žrtava raste sve glasniji su pozivi da se sukob okonča.

Hađa Labib, ministarska spoljnih poslova Belgije, čija zemlja trenutno predsjedava EU, izjavila je da u Gazi postoji opasnost od gladi, od epidemije i da nasilje mora prestati.

"Mi zahtijevmo hitan prekid vatre, oslobađanje talaca, poštovanje međunarodnog prava i povratak mirovnom procesu koji mora dovesti do stvaranja dvije države da žive u miru jedna pored druge", rekla je ministarka Lahbib, označivši rešenje po modelu dvije države "jedinim načinom da se uspostavi mir na održiv način u regionu".

Izrael je, kako se čini, daleko od postizanja svojih ciljeva da uništi Hamas i oslobodi preostale taoce zatočene u Gazi.

Netanjahu odbacuje palestinsku državnost i izgleda da želi neograničenu vojnu kontrolu nad Gazom.

Spor oko budućnosti te teritorije, koji je izbio dok rat još traje i nema kraja na vidiku, suprotstavio je EU, SAD i njihove arapske saveznike Izraelu i predstavlja veliku prepreku svakom planu o poslijeratnom upravljanju i rekonstrukciji Gaze.

EU je pozvala ministre spoljnih poslova Izraela, Palestinske uprave, Egipta, Jordana i predstavnike Arapske lige na današnje razgovore. Ministri iz Izraela i Palestinske uprave se međutim neće sastati.

Evropski ministri žele da čuju kakve druge planove Izrael možda ima.

"Koja druga rješenja oni imaju na umu? Da natjeraju sve Palestince da odu? Da ih ubiju?", rekao je visoki predstvnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj koji predsjedava sastankom.

Borelj je osudio zločine koje je počinio Hamas tokom napada bez presedana na jug Izraela 7. oktobra.

Osvrćući se na izraelsku vojnu akciju je rekao da "oni siju zlo za generacije" te da se mir i stabilnost ne mogu izgraditi samo vojnim sredstvima.

Španija vrši pritisak za mirovnu konferenciju kako bi se diskutovalo šta će se desiti kada sukob bude gotov.

Razmatra se budući sastanak u Briselu, ali je najasno kada bi se mogao održati.

Plan podržavaju neke članice EU, ali druge kažu da se to može desiti samo uz podršku Izraela.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Havijer Betel rekao je da ako Izrael nije "za stolom nema koristi od održavanja mirovnih konferencija", te da mu je jasno iz nedavnih diskusija s izraelskim zvaničnicima da ta zemlja neće biti spremna sve dok vjeruje da Hamas još predstavlja opasnost.

Šef diplomatije Izraela je dolazeći na sastanak odbio da odgovori na pitanje o mogućnosti palestinske državnosti.

Držeći fotografije izraelskih talaca, Izrael Kac je rekao da je došao da traži podršku za izraelsku kampanju uništenja Hamasa.

On je rekao da Izrael mora vratiti svoju sigurnost i da se izraelski vojnici bore u vrlo teškim uslovima, a da je cilj Vlade Izraela jasan da se vrate taoci i obnovi bezbjednost za građane Izraela.

Bonus video: