Francuska: Na protestnoj barikadi poljoprivrednika poginula žena, njeni muž i ćerka teško povrijeđeni

Automobil je pred zoru, po mraku, naletio na bale slame koje su demonstranti postavili pregradivši put, udarivši troje ljudi, a zatim u kamion, saopštio je tužilac Olivije Mouise i dodao da udes nije namjerno izazvan

4846 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta francuskih poljoprivrednika, Foto: Reuters
Sa protesta francuskih poljoprivrednika, Foto: Reuters

Jedna žena je danas poginula, a njen muž i ćerka su teško povrijeđeni u udesu na protestnoj barikadi, tokom demonstracija francuskih poljoprivrednika, zbog malih primanja i drugih problema.

Automobil je pred zoru, po mraku, naletio na bale slame koje su demonstranti postavili pregradivši put, udarivši troje ljudi, a zatim u kamion, saopštio je tužilac Olivije Mouise i dodao da udes nije namjerno izazvan.

Višemjesečne demonstracije poljoprivrednika su posljednjih nedjelja sve jače, sa barikadama na putevima, istovarivanjem smrdljivog poljoprivrednog otpada ispred državnih službi i drugim vrstama protesta. Poljoprivrednici su okreću putokaze naopačke da bi pokazali da je poljoprivredna politika naopaka.

Francuska je jedna od evropskih poljoprivrednih sila, s moćnim poljoprivrednim lobijima, ali i s dubokim nezadovoljstvom među poljoprivrednicima koji kažu da se bore da sastave kraj s krajem.

Vlada radi na ublažavanju zabrinutosti poljoprivrednika, kako njihov gnijev ne bi eksplodirao u širem pokretu, poput protesta "žutih prsluka" zbog ekonomske nepravde 2019. koji su uz nasilje između demonstranata i policije narušili popularnost predsjednika Emanuela Makrona.

Novi premijer Gabrijel Atal je danas objavio na društvenim mrežama da "biti poljoprivrednik znači raditi bez predaha, raditi za nas, za Francuze. Mi jesmo i ostaćemo na njihovoj strani".

Povodom pogibije poljoprivrednice koju je udario i ubio automobil u regionu Arijež u jugozapadnoj Francuskoj, Atal je rekao da je "naša zemlja šokirana", a Makron na društvenim mrežama opisao nesreću kao "tragediju koja nas sve uznemirava" i rekao da je naredio Vladi da nađe "konkretna rješenja" za teškoće na koje ukazuju poljoprivrednici.

Bonus video: