Grčka pravoslavna crkva "potpuno protiv" istopolnih brakova

Mitropoliti Grčke pravoslavne crkve, koja Ustavom nije odvojena od države, odlučili su da pisma u kojima izražavaju svoj stav pošalju svim poslanicima Skupštine (kojih je 300), da se 4. februara obrate vjernicima u svim crkvama u Grčkoj i da ih lecima obavijeste o protivljenju predlogu zakona koji mora da bude usvojen narednih dana u Savjetu ministara

4511 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve je danas objavio da je "potpuno protiv" plana Vlade da legalizuje istopolne brakove, o čemu zakon treba da bude podnijet Skupštini, sljedećeg mjeseca.

"Država propisuje, ali to Crkvu ne lišava slobode izražavanja, niti je oslobađa dužnosti da obavještava narod (...) Ako ćuti, snosi tešku odgovornost", ocijenio je Sveti sinod na kraju vanrednog zasijedanja, koje je trajalo više od pet sati.

Mitropoliti Grčke pravoslavne crkve, koja Ustavom nije odvojena od države, odlučili su da pisma u kojima izražavaju svoj stav pošalju svim poslanicima Skupštine (kojih je 300), da se 4. februara obrate vjernicima u svim crkvama u Grčkoj i da ih lecima obavijeste o protivljenju predlogu zakona koji mora da bude usvojen narednih dana u Savjetu ministara.

Po njihovim riječima, predlog zakona će promovisati "ukidanje očinstva i materinstva" i "nestanak rodnih uloga u porodici".

"Ta zakonodavna inicijativa osuđuje buduću djecu da odrastaju bez oca i majke, u okruženju konfuzije roditeljskih uloga", smatraju mitropoliti.

Premijer Kirijakos Micotakis je nedavno najavio da bi predlog zakona trebalo da bude razmotren u Skupštini do sredine februara, uprkos protivljenju Crkve koja ima veliki uticaj na društvo i dio konzervativnog tabora iz kojeg je i on sam.

Micotakis
Micotakisfoto: Reuters

"Mi ćemo saslušati mišljenje Crkve, ali država donosi zakone, ona zakone ne donosi u saradnji sa Crkvom", insistirao je Micotakis, predstavljajući svoj projekat.

Bonus video: