Njemačke mašinovođe stupile u šestodnevni štrajk

"Smatramo da morate doći za stol, morate pronaći kompromise. To je jedini način", izjavio je portparol novinarima nacionalnog željezničkog operatera, ukazujući na "masivan uticaj na ekonomiju" šestodnevnog štrajka

3189 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačke mašinovođe ponovo su u srijedu napustile radna mjesta i ovo će biti najduži štrajk željezničkih radnika u Njemačkoj.

Štrajk, koji je počeo u dva sata ujutro u srijedu i trebao bi trajati do ponedjeljka navečer, četvrti je krug akcije u sporu sindikata GDL s državnim prevoznikom Dojče ban (Deutsche Bahn - DB) ,i uslijedio je samo dvije sedmice nakon prethodnog štrajka kada je nacionalni željeznički saobraćaj skoro obustavljen na tri dana.

Portparol nacionalnog željezničkog operatera govorio je o obnovljenim "masovnim ograničenjima" širom zemlje.

"Smatramo da morate doći za stol, morate pronaći kompromise. To je jedini način", izjavio je portparol novinarima, ukazujući na "masivan uticaj na ekonomiju" šestodnevnog štrajka.

Mašinovođe u željezničkom teretnom saobraćaju istovremeno štrajkuju.

Čelnik GDL-a Klaus Veselski izjavio je za ARD da je spreman na kompromis u sporu oko plata i radnog vremena, ali je dodao da ponude Dojče ban ne idu dovoljno daleko.

"Moramo duže i jače štrajkati jer je uprava željeznice 'otporna na savjete' ", kazao je on, prenosi Reuters.

Bonus video: