Rusko ministarstvo odbrane o padu vojnog aviona: Radari detektovali lansiranje dvije ukrajinske rakete

Ruski vojno-transportni avion Il-76, sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i troje pratilaca, srušio se u oblasti Belgorod na granici sa Ukrajinom, saopštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi, prenijele su agencije

13429 pregleda 28 reakcija 11 komentar(a)
Dim nakon pada aviona, Foto: Screenshot/Youtube
Dim nakon pada aviona, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 24.01.2024. 13:31h

Rusko ministarstvo odbrane, govoreći o padu vojnog aviona, saopštilo je da su ruski radari detektovali lansiranje dvije ukrajinske rakete, prenosi Rojters.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je ranije danas optužilo Ukrajinu da je oborila vojni avion koji se srušio u ruskoj oblasti Belgorod, nazvavši to "varvarskim" činom, prenijela je državna novinska agencija TASS.

MVP Rusije nije pružilo dokaze za tu tvrdnju.

Guverner ruske oblasti Belgorod u kojoj se avion srušio rekao je da su svi ljudi koji su bili u avionu poginuli.

Predsjednik ruske Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, optužio je Kijev da je odgovoran za obaranje aviona, koji se srušio jutros u oblasti Belgorod, dok je prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Oni su ubili sopstvene vojnike koje su čekale njihove majke, njihova djeca", rekao je Vjačeslav Volodin u parlamentu.

"Oni su sa američkim i njemačkim raketama srušili i naše pilote koji su vršili humanitarnu misiju", dodao je Volodin.

Ruski vojno-transportni avion Il-76, sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i troje pratilaca, srušio se danas u oblasti Belgorod na granici sa Ukrajinom, saopštilo je ministarstvo odbrane u Moskvi, prenijele su agencije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je specijalna vojna komisije upućena ka mestu nesreće.

Ruska novinska agencija RIA Novosti prenijela je, pozivajući se na ministarstvo, da su ratni zarobljenici bili prevoženi do pogranične oblasti radi razmjene zarobljenika.

Još jedan poslanik, predsjednik odbora za odbranu u Dumi, takođe je optužio Ukrajinu.

"Ukrajinske vođe bile su potpuno upoznate sa predstojećom razmjenom (zatvorenika) i bile su informisane o načinu na koji će zatvorenici biti predati", rekao je Andrej Kartapolov, prenijeli su ruski mediji.

On je rekao da je avion IL-76 oboren sa tri rakete raketnog sistema zemlja-vazduh Patriot ili IRIS-t, proizvedenog u Njemačkoj, i da će stručnjaci utvrditi detalje.

Prema izvještajima više ruskih medija avion se srušio kod sela Jablonovo, na 45 kilometara od ruske granice sa Ukrajinom.

Bonus video: