Šolc priznao greške u radu vlade i svoju odgovornost

Vladajuće stranke su se tokom dosadašnje više od dvije i po godine mandata u javnosti ponekad žestoko svađale, na primjer oko zakona o grijanju ili dječjem dodatku. U istraživanjima javnog mnjenja stoje loše - odavno nemaju većinsku podršku

8233 pregleda 5 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc priznao je greške u radu vladajuće koalicije koju čine njegove socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP).

"Kao savezni kancelar snosim odgovornost za vladu. Tačka. Bilo bi, dakle, apsurdno da kažem da nemam ništa s tim. Nažalost, rijetko se uspijevalo donijeti važne odluke bez dugotrajnih rasprava u javnosti. To moramo da priznamo, a ja sam mogao da se uzdržim", rekao je Šolc za nedeljnik Cajt (Zeit).

Na pitanje da li je to samokritika odgovorio je potvrdno.

Vladajuće stranke su se tokom dosadašnje više od dvije i po godine mandata u javnosti ponekad žestoko svađale, na primjer oko zakona o grijanju ili dječjem dodatku. U istraživanjima javnog mnjenja stoje loše - odavno nemaju većinsku podršku.

Kancelar pak kaže da je uvjeren da stvari idu na bolje.

Nadu, prema njegovim riječima, daje to što je vlada uspjela da sačini odgovarajući budžet, pošto je ustavni sud jesenas proglasio ništavnom njenu odluku da desetine milijardi eura iz pandemijskog prebaci u klimatski fond.

"Zajedno sa odlukama o socijalnoj pomoći, migracijama i izgradnji postrojenja za solarnu i energiju vjetra to može biti dobra osnova da vlada ponovo pridobije povjerenje."

Raspoloženje u zemlji je "nemirno", ocijenio je Šolc.

"Osjeća se ekonomski i politički potres koji je izazvao ruski napad na Ukrajinu. Istovremeno, postoji osjećaj neizvjesnosti jer, kao privredno jaka zemlja, trenutno postavljamo kurs tako da će i za 20 i 30 godina ovdje biti dobrih poslova i da ćemo tehnološki ostati predvodnik."

Vladajuća koalicija, dodao je, ne ide lakim putem, već na sebe preuzima rješavanje sukoba. U proteklih 10 ili 15 godina, previše toga je ostalo neurađeno jer su vlade izbjegavale sukobe, rekao je Šolc.

Kada je riječ o snaženju desničarske Alternative za Njemačku (AfD), kancelar je kazao da je "duh pušten iz boce".

Ljudi koji imaju desničarske stavove teško će promijeniti mišljenje, ali ostale treba ubijediti "kreiranjem politika koje vode našu zemlju na pravi put i rješavaju probleme", istakao je Šolc i kao primjer izdvojio migracije.

Bonus video: