I Vaseljenska ptrijaršija protiv plana Vlade Grčke da legalizuje istopolne brakove

"Brak je zajednica muškarca i žene pod Hristom… i Crkva ne prihvata kohabitaciju njenih pripadnika u bilo kojem drugom obliku osim braka", saopštila je Vaseljenska patrijaršija

5795 pregleda 4 komentar(a)
Kirijakos Micotakis, Foto: Reuters
Kirijakos Micotakis, Foto: Reuters

Grčka vlada desnog centra ubrzava plan legalizacije istopolnih brakova uprkos rastućem protivljenju moćne pravoslavne crkve koja nije odvojena od države.

Vladini zvaničnici rekli su danas da će predlog zakona o tome biti stavljen na glasanje do sredine februara, pola mjeseca prije nego što je prvobitmno planirano. Ako zakon bude usvojen, Grčka bi postala prva zemlja s pravoslavnom većinom koja bi legalizovala istopolne brakove.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu, predvodnica pravoslavnih crkava širom svijeta, izrazila je protivljenje predlogu za istopolne brakove.

"Brak je zajednica muškarca i žene pod Hristom… i Crkva ne prihvata kohabitaciju njenih pripadnika u bilo kojem drugom obliku osim braka", saopštila je Vaseljenska patrijaršija.

Ona je time ponovila odluku visokih crkvenih biskupa Grčke pravoslavne crkve, objavljenu u utorak.

Mitropolit episkop Pantelejmon, portparol Svetog sinoda Grčke crkve, rekao je da će njeni pisani prigovori biti poslati svim poslanicima grčkog parlamenta i pročitani na nedjeljnim službama širom zemlje 4. februara.

"Ono što Crkva kaže je da je brak zajednica muškarca i žene i da je to izvor života", rekao je on privatnoj televiziji SKAI. "Starešine naše crkve su zabrinute za odbranu i podršku porodici", dodao je on.

Pantelejmon je rekao da je prerano komentarisati stav koji će Crkva zauzeti prema djeci istopolnih roditelja.

Konzervativni premijer Kirijakos Micotakis koji je prošlog ljeta osvojio ubjedljivu pobjedu na reizborima, vjerovatno će morati da se osloni na glasove opozicione stranke da bi ta mjera bila odobrena. Suočava se sa neslaganjem unutar vladajuće Nove demokratije, kao i članova svog kabineta.

"Razgovaramo o nečemu što je već na snazi u 36 zemalja i na pet kontinenata. I čini se da nigdje to nije narušilo koheziju društva", rekao je danas Micotakis ministrima.

"Želim da budem jasan: Mislimo na odluke koje donosi država, a ne na vjerska uvjerenja... Naša demokratija zahtijeva da ne mogu postojati dve klase građana i sigurno ne može biti djece nižeg boga".

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su Grci podijeljeni u stavu prema istopolnim brakovima, dok su konzervativni birači jasno protiv.

Bonus video: