Fon der Lajen počela pregovore s nezadovoljnim poljoprivrednicima

"Dijelimo isti osjećaj hitnosti da stvari treba da se poboljšaju, da treba naći novi put i zajednička i trajna rješenja"

5004 pregleda 9 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: REUTERS
Fon der Lajen, Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počela je danas višemjesečni "strateški dijalog" s poljoprivrednim sektorom dok širom Evrope poljoprivrednici protestuju.

Predviđeni su sastanci svake dvije do četiri nedjelje, a učesnici su pozvani da dođu do zaključaka do kraja ljeta, da bi se pripremio teren za narednu Komisiju i izradu nove Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja bi se primijenila od 2028. godine.

Šefica EK smatra da je taj dijalog način da se prevazđe polarizacija, posebno u vezi s ekološkim zakonima.

Oko trideset predstavnika poljoprivrednih organizacija, agro-prehrambenog sektora, nevladinih ekoloških organizacija i stručnjaka okupilo se u Briselu pod okriljem njemačkog profesora Petera Štrohšnajdera.

Evropom se međutim širi gnijev poljoprivrednika na blokadama puteva, na protestu traktorista u Francuskoj, Njemačkoj, Rumuniji, Poljskoj, Holandiji.

Sa protesta poljoprivrednika u Njemačkoj
Sa protesta poljoprivrednika u Njemačkojfoto: Reuters

Posebno su kivni na evropske ekološke propise i uvoz u EU koji smatraju nelojalnom konkurencijom.

Fon der Lajen je uoči susreta rekla da je "duboko uvjerena da dijalogom možemo da prevaziđemo rastuću polarizaciju oko tema povezanih s poljoprivredom", priznajući da "nije lako doći do zajedničke vizije".

"Dijelimo isti osjećaj hitnosti da stvari treba da se poboljšaju, da treba naći novi put i zajednička i trajna rješenja" u vrijeme kada se poljoprivrednici svakodnevno suočavaju sa vrlo konkurentnim tržištem, nastavila je ona i istakla da oni naravno zaslužuju ravnopravnu nadoknadu.

"Naš cilj je da podržimo vaša sredstva preživljavanja i da garantujemo evropsku prehrambenu bezbjednost", obećala je Fon der Lajen.

Iako se na nedavnim demonstracijama širom EU ukazivalo na razne pojedinačne uzroke protesta, ima i pritužbi koje su zajedničke - ekstremne klimatske epizode, ptičiji grip, rast cijena goriva, priliv ukrajinskih proizvoda od kada su ukinute carine 2022.

Nova Zajednička poljoprivredna politika (CAP) koja drastično povećavaju ekološke obaveze, i propisi evropskog Zelenog Pakta, iako još nisu na snazi, u središtu su nezadovoljstva poljoprivrednika.

Među temama predloženim za razgovore su prihodi poljoprivrednika, dužina rada, tehnološka inovacija i konkurentnost.

"Kolektivni ciljevi 'Grin dila' su egzistencijalni, svi živimo od prirode. I mada se svakako svi ne slažemo uvijek o tim pitanjima, slažemo se o činjenici da izazovi jačaju, bilo da se radi o stranoj konkurenciji, pretjeranim propisima na nacionanom nivou, klimatskim promjenama ili gubitku biodiverziteta", rekla je Fon der Lajen.

Bonus video: