Toplotni talas pogodio Španiju: Ljetnje temperature usred zime

Vrućina usred zime, koja zahvata i jugoistok Francuske, uzrokovana je prisustvom snažnog anticiklona iznad Sredozemnog mora

18651 pregleda 81 reakcija 12 komentar(a)
Turisti pod tušem na plaži Barseloneta nakon kupanja u Sredozemnom moru, Foto: Reuters
Turisti pod tušem na plaži Barseloneta nakon kupanja u Sredozemnom moru, Foto: Reuters

U Španiji, koju je pogodio toplotni talas usred januara, danas su zabilježene temperature od oko 30 stepeni Celzijusa, saopštila je tamošnja meteorološka služba.

U Valensiji je danas bilo 29,5 stepeni, a kod Malage bilo je 27,8 stepeni, navela je ta služba i dodala da je u oko 400 meteoroloških stanica zabilježena temperatura iznad 20 stepeni.

Takva temperatura je specifična za sredinu ili kraj juna, odnosno tokom ljeta, rekao je portparol meteorološke službe.

Prema riječima Davida Korela, istraživača Univerziteta u Valensiji, vrućina usred zime, koja zahvata i jugoistok Francuske, uzrokovana je prisustvom snažnog anticiklona iznad Sredozemnog mora.

Španija se suočava sa sve brojnijim i učestalijim talasima toplote, ponekad i van ljetnjih mjeseci, što zabrinjava naučnike.

Zemlja je već zabilježila neuobičajeno visoku temperaturi u decembru, sa maksimumom od 29,9 stepeni u Malagi, što je nacionalni rekord za mjesec decembar.

Ti toplotni talasi se javljaju u kontekstu teške suše, posebno u Andaluziji i Kataloniji na istoku, gdje su vlasti uvele restriktivne mjere za potrošnju vode, poslije tri godine malih količina kiše.

U Kataloniji je sredinom januara nivo rezervoara u kojima se skladišti kišnica za upotrebu tokom sušnih mjeseci pao na 17 odsto kapaciteta. Ako padne ispod 16 odsto, što se čini neizbježnim, vlasti neće imati izbora nego da proglase vanredno stanje, uz dodatna ograničenja.

Bonus video: