"Legenda o ruskoj moći je mjehur od sapunice"

Šef vojne špijunske službe, koji je preživio deset pokušaja atentata, uživa skoro kultni status među Ukrajincima

18628 pregleda 49 reakcija 27 komentar(a)
Kiril Budanov je od 2020. na čelu GUR-a, Foto: Rojters
Kiril Budanov je od 2020. na čelu GUR-a, Foto: Rojters

U kancelariju general-potpukovnika Kirila Budanova, zapovjednika ukrajinskih vojnih špijuna, svjetlo ne ulazi. Zidovi su utvrđeni, prozori ojačani vrećama pijeska, a zavjese navučene.

Kao šef Glavne obavještajne uprave (GUR) ministarstva obrane, Budanov (38) je osmislio ukrajinski tajni rat protiv Rusije i postao jedna od najslavnijih figura u borbi Kijeva. Preživio je 10 poznatih pokušaja ubistva i uglavnom živi u kancelariji na periferiji glavnog grada, okružen patriotskom umjetnošću i ratnim suvenirima na zidovima.

Budanovljev posao je izvođenje napada iza neprijateljskih linija na teritoriji pod ruskom okupacijom i u samoj Rusiji. Međutim, on rijetko sebi pripisuje zasluge za njih, zbog čega Moskva i ostatak svijeta nagađaju o dometu i kapacitetima njegove agencije.

U posljednjim poduhvatima njegovog odsjeka ove sedmice, dronovi su stigli sve do Sankt-Peterburga, pogodili naftni terminal i ciljali fabriku baruta i skladište nafte u oblasti Brjansk, sjeverno od ukrajinske granice.

Ta drska taktika ponekad ljuti zapadne saveznike Ukrajine. Neki se boje da će to izazvati brutalan, a možda čak i nuklearni odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Budanova ne dotiče takva zabrinutost i obećava da će nastaviti da djeluje duboko u Rusiji kako bi sabotirao Putinovu ratnu mašineriju.

“Ne predviđamo nikakve drastične promjene u bliskoj budućnosti. Sve što smo radili dosad, radićemo i dalje”, rekao je Budanov.

Budanov
Budanovfoto: Reuters

On zna da će ovo biti godina iskušenja za Ukrajinu, koja se duže od decenije bori protiv Rusije.

“Tvrdnja da je sve u redu nije istinita, a da je sve katastrofa - takođe nije tačna”, odgovorio je Budanov na pitanje o toliko hvaljenoj prošlogodišnjoj kontraofanzivi Ukrajine koja nije uspjela da postigne svoje ciljeve.

Ukrajina će ipak uspjeti da drži Putina na odstojanju, predviđa Budanov i ističe da je već dokazano da je “cijela legenda o ruskoj moći mjehur od sapunice”.

Bivši vojnik specijalnih snaga, koji se borio u Donbasu 2014. godine, i sam je učestvovao u tajnim misijama, uključujući one na okupiranom poluostrvu Krim. On ima ožiljke po tijelu: šrapnel od protivpješadijske mine jednom ga je pogodio blizu srca i skoro ga usmrtio; slomio je i vrat i leđa i dobio je metak u ruku.

Budanova ne dotiče zabrinutost zapadnih saveznika da bi napadi na duboko na teritoriji Rusije mogli dovesti do opasne eskalacije i obećava da će nastaviti da djeluje kako bi sabotirao Putinovu ratnu mašineriju

Predsjednik Volodimir Zelenski postavio ga je 2020. godine da vodi GUR. Njegove tajne operacije, Kremlj je okrivio GUR za eksploziju na Krimskom mostu u oktobru 2022, revitalizovale su cijelu agenciju, koja je dugo bila druga violina pored ukrajinske unutrašnje puno veće bezbjednosne službe SBU.

Zbog toga Budanov uživa gotovo kultni status među Ukrajincima, koji dijele mimove s njegovim likom na društvenim mrežama kada eksplodira vojna oprema u Rusiji ili oblastima pod ruskom kontrolom.

Međutim, i to ima svoju cijenu. Kad šef GUR-a ipak izađe, kreće se u pratnji tjelohranitelja i obavještajnih agenata. Od mnogih pokušaja atentata na njega - koje opisuje kao “ništa posebno” - najkritičniji je bio 2019. godine, kada je bomba postavljena pod njegovo vozilo prerano eksplodirala. On tada nije povrijeđen.

Njegova supruga Marijana Budanova imala je manje sreće kada je u novembru otrovana teškim metalima, zajedno sa nekoliko službenika GUR-a. “Ona uzima terapiju, sada se osjeća bolje”, rekao je Budanov. On je odbio da pojasni jesu li on ili njegova supruga bili meta trovanja.

Budanov nije bio voljan da iznese procjenu trenutnih ukrajinskih vojnih operacija, prepuštajući to generalštabu ukrajinske vojske.

Međutim, on je upozorio: “Nije čak ni zamislivo da možemo bez mobilizacije. Manjak ljudstva je opipljiv.”

Zelenski je rekao da su vojni zapovjednici tražili od njega da mobiliše oko 400.000 do 500.000 novih vojnika kako bi zamijenili poginule ili ranjene i omogućili odmor onima koji su učestvovali u najintenzivnijim borbama.

Ukrajinski vojnici na vježbi blizu granice sa Rusijom
Ukrajinski vojnici na vježbi blizu granice sa Rusijomfoto: Reuters

Budanov je prije godinu predvidio da će ukrajinske snage nakon uspješne kontraofanzive 2022, kojom je oslobođen veći dio oblasti Harkov i Herson, napredovati sve do Krima.

Ukrajinske jedinice nikada nisu uspjele da odlučno probiju rusku snažno utvrđenu obranu: linija fronta ostala je gotovo ista kao prije godinu dana. Ali Budanov tvrdi da nije pogriješio.

“Iako su prvobitni planovi sugerisali donekle drugačije, održali smo obećanje. Naše jedinice su ovog ljeta više puta ulazile na Krim”, rekao je Budanov, misleći na svoje komandose koji su se infiltrirali na poluostrvo da izvedu napade na ruske baze.

Sjeverna Koreja je trenutno najveći ruski dobavljač oružja. Isporučili su značajnu količinu artiljerijske municije. To je Rusiji omogućilo da malo odahne. Bez njihove pomoći, situacija bi bila katastrofalna

Govoreći o proizvodnji oružja, Budanov je rekao da Rusija troši više oružja i municije nego što može da proizvede, te da ima problema i sa kontrolom kvaliteta: “Upravo to objašnjava rusku potragu za oružjem u drugim zemljama.”

Sjeverna Koreja je trenutno najveći ruski dobavljač oružja, rekao je Budanov: “Isporučili su značajnu količinu artiljerijske municije. To je Rusiji omogućilo da malo odahne. Bez njihove pomoći, situacija bi bila katastrofalna”.

Međutim, Rusija se nerado oslanja na pomoć spolja. “To im je uvijek bilo ispod časti, to je nedostojanstveno”, objasnio je Budanov.

Drugi izazov s kojim se Rusija suočava je brojnost ljudstva. Moskva gubi više vojnika nego što može da regrutuje, smatra Budanov. Njegov pomoćnik Vadim Skibicki rekao je da se trenutno oko 1000 do 1100 ljudi pridružuje ruskoj vojsci svaki dan, mobilizacijom ili dobrovoljno.

"Vagner postoji"

Tamo gdje mobilizacija ne uspije, grupe plaćenika pomažu u popunjavanju redova, ističe Budanov, pominjući privatnu vojsku Vagner, koju je osnovao Jevgenij Prigožin, pokojni ruski ugostitelj koji je postao ratni vođa.

Ovo dovodi Budanova do onoga po čemu je dobro poznat: dramatičnih tvrdnji koje je gotovo nemoguće provjeriti.

“Vagner postoji”, rekao je Budanov, odbacujući izvještaje da je raspušten. “A kad smo već kod Prigožina, ne bih bio tako brz sa zaključcima”, rekao je o njegovoj smrti u avionskoj nesreći prošle godine - očiglednom atentatu za koji Zapad vjeruje da ga je naručio Putin.

Kremlj je demantovao umiješanost i saopštio da DNK dokazuje da je Prigožin umro. Ali njegovo tijelo nikada nije viđeno u javnosti.

“Ne kažem da nije mrtav ili da je mrtav”, rekao je Budanov: “Kažem da ne postoji ni jedan jedini dokaz da je mrtav”.

Druga omiljena Budanovljeva preokupacija je Putinovo zdravlje. U prošlosti je tvrdio da ruski predsjednik ima kancer i kaže da redovno viđa Putinove “klonove” na televiziji.

Upitan za dokaze, Budanov je rekao da njegovi analitičari proučavaju Putinovu “fizionomiju” - ušne resice, razmak između obrva i slično.

“Nije tako teško. Lako to možete učiniti sami”, dodao je Budanov, sliježući ramenima kao da želi da kaže da su Putinovi dvojnici očigledna varka.

Konačno se vraćajući na temu rata, Budanov je odbio da iznese bilo kakva hrabra predviđanja za 2024. godinu: “Nadam se da će naš uspjeh biti veći od njihovog”.

Priredila: A. Š.

Bonus video: