Mišel odustaje od učestvovanja na izborima za EP, ipak ostaje na čelu Evropskog savjeta

Mišel osudio, kako je ocijenio, "lične napade" kojima je bio izložen jer je najavio napuštanje funkcije da bi se kandidovao za evroposlanika

3556 pregleda 1 komentar(a)
Mišel (arhiva), Foto: Shutterstock
Mišel (arhiva), Foto: Shutterstock

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel objavio je danas da odustaje od učestvovanja na junskim izborima za Evropski parlament, i osudio, kako je ocijenio, "lične napade" kojima je bio izložen jer je najavio napuštanje funkcije da bi se kandidovao za evroposlanika.

Prije manje od tri nedjelje Mišel (48), koji četiri godine presjedava sastancima šefova država ili vlada evropske dvadesetsedmorice, iznenadio je sve kada je objavio namjeru da ranije napusti dužnost da bi se posvetio kampanji za evropske izbore, dok mu mandat na čelu Evropskog savjeta ističe u novembru.

"Lični napadi preovladavaju sve više u odnosu na faktičke argumente", napisao je on večeras na Fejsbuku.

"Neću biti kandidat za evropske izbore" - poručio je on, te da će do kraja mandata u novembru obavljati sadašnju dužnost i to "odlučno".

Izbori poslanika za Evropski parlament su od 6. do 9. juna,a slijedi novi sastav rukovodstava tijela EU, koji treba da odrazi odnos političkih snaga proizašao iz izbora.

Mišelova neočekivana najava prijevremenog odlaska početkom januara je uzburkala duhove, poremetila planove i pokrenula osjetljiva pitanja o njegovom nasljedniku, i, kao posljedicu, otvorila novu "trku" za vodeća mjesta u Briselu.

Ta objava je takođe izazvala žestoke kritike, čak i iz njegovog političkog bloka.

"Kapetan napušta brod usred oluje" - napisala je holandska evroposlanica Sofi in't Veld, iz grupe Obnovimo Evropu (centristi i liberali).

Šarl Mišel koji pripada istoj generaciji proevropskih lidera kao Francuz Emanuel Makron i Luksemburžanin Gzavije Betel, izabran je 2019. kao nasljednik Poljaka Donalda Tuska na čelo Evropskog savjeta. To je prestižno mjesto, ali i rizično i često nezahvalno, gdje se zbog potrage za konzensusom primorava na teške manevre, piše Frans pres.

Bonus video: