Makron: Pariz i Peking treba zajedno da traže odgovore na globalne izazove

Francuska i Kina, stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, imaju "odgovornost da doprinesu rješavanju međunarodnih kriza, posebno onih sa flagrantnim kršenjima principa na kojima se zasniva međunarodno pravo", rekao je Makron

2066 pregleda 3 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Šezdeset godina poslije uspostavljanja diplomatskih odnosa, Francuska i Kina "treba sve više da traže nove mogućnosti za partnerstvo" koje "doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti", izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

"General de Gol je 27. januara 1964. donio istorijsku odluku da uspostavi diplomatske odnose sa Kinom...", rekao je Makron u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Prema njegovim riječima, "očiglednost i razum" pozivaju dvije zemlje da zajedno traže odgovore na globalne izazove. Makron je kao primjere naveo klimatske promjene, gubitak biodiverziteta, bezbjednost hrane i ekonomski razvoj.

Francuski predsjednik je svojom video porukom odgovorio na video poruku koju je u petak objavio njegov kineski kolega Si Đinping.

Francuska i Kina, stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, imaju "odgovornost da doprinesu rješavanju međunarodnih kriza, posebno onih sa flagrantnim kršenjima principa na kojima se zasniva međunarodno pravo", rekao je Makron, aludirajući na dva glavna sukoba u svijetu - rusku invaziju Ukrajine i rat između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Gazi.

Makron je u aprilu 2023. godine boravio u zvaničnoj posjeti Kini.

Bonus video: