Demonstracije širom Portugala: "Stanovanje - privilegija ili pravo?"

"Važno je da naše vlasti shvate da se stambena politika mora radikalno promijeniti", rekla je jedna od učesnica demonstracija

10336 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hiljade ljudi su demonstrirale u subotu u dvadesetak gradova Portugala zbog stambene krize i zahtijevajući rješenja.

"Želimo da se čuje!", rekao je Pedro Fijalo, 21-godišnji student, za AFP, u Lisabonu među transparentima na kojima je pisalo: "Kuća po pristupačnoj cijeni" i "Stanovanje: privilegija ili pravo?".

"Važno je da naše vlasti shvate da se stambena politika mora radikalno promijeniti", rekla je Rita Branko, 27-godišnja medicinska sestra koja ima teškoća da nađe smještaj da bi napustila roditeljski dom.

Portugalija se priprema za prijevremene parlamentarne izbore 10. marta poslije ostavke socijalističkog premijera Antonija Koste, umiješanog u aferu trgovine uticajem.

Demonstranti su se odazvali pozivu nekoliko udruženja u okviru trećeg velikog dana mobilizacije za manje od godinu dana za odbranu prava na stanovanje za sve.

Socijalistička vlada se, međutim, da suzbila špekulacije sa nekretninama, bavila ukidanjem "zlatnih viza" - boravišnih dozvola za bogate inostrane investitore.

Njen plan je uključivao i mjere jačanja tržišta zakupa i izgradnje novih socijalnih stanova.

"Vladine mjere neće riješiti ništa", rekla je Rita Silva, predsjednica Udruženja za pravo na stanovanje.

"Potrebno nam je stanovanje, ali se ono sada koristi kao sredstvo finansijske aktive koja se prebacila na stambeno tržište", primijetila je ona.

Uprkos ovim mjerama, situacija se poslednjih mjeseci dodatno pogoršala, što je primoralo mnoge porodice da napuste gradske centre, navodi Udruženje.

Povećanje kamatnih stopa koje je odlučila Evropska centralna banka (ECB), utiče na veliki broj vlasnika koji imaju kredite s promjenljivom kamatnom stopom. Cijene stanova su nastavile da rastu 2023. za 11,8 odsto po indeksu cijena stanovanja "Confidencial Imobiliario".

Bonus video: