Ukrajina tvrdi da je oborila osam ruskih dronova

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su dronovi uništeni u više regiona zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne

2573 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajinski vojnici iz jedinice protivvazdušne odbrane u blizini Kijeva (Ilustracija), Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici iz jedinice protivvazdušne odbrane u blizini Kijeva (Ilustracija), Foto: Reuters

Ukrajina je u ponedjeljak saopštila da je njena protivvazdušna odbrana oborila osam dronova koje je lansirala Rusija u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su dronovi uništeni u više regiona zemlje, uključujući Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Hmeljnicki i Rivne.

Pored dronova, ruski napadi uključivali su i tri rakete S-300.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je od ključne važnosti da se vidi "povećana otpornost u snabdjevanju naših odbrambenih koalicija oružjem, municijom i vozilima".

Njegovi komentari su uslijedili nakon komentara generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je upozorio da će Sjedinjene Države, Evropa i drugi djelovi svijeta - ako Ukrajina ne nastavi da dobija podršku koja joj je potrebna za borbu protiv Rusije van njene zemlje - biti ranjiviji.

Takav scenario bi takođe ohrabrio druge autoritarne režime u drugim djelovima svijeta da otimaju zemlju, rekao je Stoltenberg.

Tokom TV intervjua za Foks njuz, Stoltenberg je takođe rekao da Peking pažljivo prati odgovor NATO-a na Putinovu invaziju na Ukrajinu. "Danas je to Ukrajina, sjutra može biti Tajvan", rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg je, odgovarajući na pitanje da li vojne vježbe NATO 2024, najveće od Drugog svjetskog rata, mogle da izazovu odgovor snaga Pekinga i Moskve, rekao da Sjevernoatlantska alijansa treba da spriječi, a ne da izazove rat.

NATO operacija

U operaciji Steadfast Defender 24 će oko 90.000 pripadnika NATO učestvovati u nizu vježbi širom Evrope u narednim mjesecima. Biće uključeno 50 mornaričkih plovila, 80 aviona i više od 1.100 borbenih vozila.

Vježbe će "pokazati da NATO može da sprovodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko mjeseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg sjevera do centralne i istočne Evrope, i u bilo kom stanju", saopštila je Alijansa od 31 zemlje.

Stoltenberg se ove nedjelje sastaje sa najvišim zvaničnicima odbrane i zakonodavcima SAD kako bi pozvao na nastavak finansiranja Ukrajine, koja je trenutno zaglavljena u Kongresu zbog spora o graničnoj politici SAD i drugim političkim pitanjima.

Pomoć Ukrajini i dalje izaziva podjele, a kritičari su skeptični u pogledu tekuće borbe Kijeva protiv korupcije.

Ukrajinska služba bezbjednosti, SBU, saopštila je u subotu da su zaposleni u jednoj ukrajinskoj kompaniji za proizvodnju oružja u zavjeri sa zvaničnicima da pronevjere skoro 40 miliona dolara koji su bili namjenjeni za minobacačke granate za vođenje rata sa Rusijom.

Agencija je saopštila da je pet osoba optuženo, a jedna je privedena dok je pokušavala da napusti zemlju. Petorica bi se mogla suočiti sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

Generalni tužilac zemlje rekao je da su sredstva zaplijenjena i da će biti vraćena u ukrajinski budžet za odbranu.

Bonus video: