Putin i Lukašenko sastali se u Sankt Peterburgu da razgovaraju o jačanju saveza

Putin je naglasio da su Rusija i Bjelorusija razvile "strateško partnerstvo" u sklopu njihovog 25-godišnjeg sporazuma o uniji

3868 pregleda 2 komentar(a)
Putin i Lukašenko, Foto: Reuters
Putin i Lukašenko, Foto: Reuters

Predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastali su se danas u Sankt Peterburgu da razgovaraju o načinima daljeg jačanja njihovog saveza koji je doveo do razmještanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da su Rusija i Bjelorusija razvile "strateško partnerstvo" u sklopu njihovog 25-godišnjeg sporazuma o uniji.

Taj pakt ne predviđa potpuno ujedinjenje dvije države, ali podrazumijeva bliske političke, ekonomske i vojne veze dvije zemlje.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko se u prošlosti oslanjao na rusku pomoć kako bi nesmetano vršio autoritarnu vladavinu u svojoj zemlji gotovo tri decenije.

Podrška Kremlja mu je pomogla da preživi višemjesečne velike proteste protiv rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je on tvrdio da je pobijedio, a zapad ih smatra za pokradene.

Lukašenko je dozvolio ruskim trupama da koriste teritoriju Bjelorusije za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Prošle godine Rusija je rasporedila određeni dio svog nuklearnog oružja kratkog dometa u Bjelorusiju i blizu granice NATO.

Njihovo slanje je viđeno kao dio planova zvanične Moskve da odvrati Zapad od slanja oružja Kijevu.

Lukašenko je prošlog mjeseca rekao da je raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja završeno u oktobru, ali nije precizirao koliko se toga trenutno nalazi u Bjelorusiji.

Bonus video: