Mađarska ultradesnica mogla bi da traži pravo na dio Ukrajine

Lider stranke Naša domovina rekao da će tražiti Zakarpatje ako Ukrajina izgubi rat

10959 pregleda 8 komentar(a)
Laslo Torockaj, Foto: Reuters
Laslo Torockaj, Foto: Reuters

Mađarska ultradesničarska stranka "Naša domovina" tražiće pravo na zapadni dio Ukrajine, gdje živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog invazije Rusije, izjavio je lider te stranke Laslo Torockaj.

Torockaj je to rekao na konferenciji gdje je stranka, koja ima šest poslanika u mađarskom parlamentu od 199 mjesta, ugostila lidere krajnje desnice iz njemačkog AfD i holandskog Foruma za demokratiju, između ostalih.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rješenje putem pregovora", rekao je Torockaj u video snimku objavljenom na veb stranici njegove stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

Lider stranke rekao je, međutim, da će, ukoliko Kijev izgubi, zahtijevati autonomiju zapadnog dijela zemlje, gdje žive etnički Mađari, prenio je Rojters.

"Ako se ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer je i to na stolu, tada kao jedina mađarska strana koja zauzima ova poziciju, dozvolite mi da signaliziram da polažemo pravo na to Zakarpatje", rekao je Torockaj, što su okupljeni pozdravili aplauzom.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u decembru podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Budimpešta se spori sa Kijevom oko prava otprilike 150.000 etničkih Mađara da koriste svoj maternji jezik.

Ukrajina i Mađarska su zainteresovane da održe sastanak njihovih lidera što prije, rekao je danas savjetnik predsjednika Ukrajine Andrej Jermak nakon razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba, koji je takođe prisustvovao razgovorima, rekao je da su se dvije države dogovorile da osnuju komisiju koja će pripremiti predloge i pravima etničke mađarske manjine koja živi u Ukrajini.

Prošlog mjeseca su sve države članice Evropske unije, osim Mađarske, pristale da sa Ukrajinom budu započeti pregovori o pristupanju. Lideri bloka su zaobišli Orbanovo protivljenje tako što su mu predložili da napusti prostoriju da bi usvojili odluku o Ukrajini.

Lideri EU, međutim, nisu uspjeli da prevaziđu njegov otpor paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu i očekuje se da se ponovo bave tim pitanjem na samitu u četvrtak.

Bonus video: