Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza nestao iz zatvora u Sibiru?

Transferi unutar ruskog zatvorskog sistema obavijeni su velom tajne i zatvorenici mogu nestati bez kontakta i na nekoliko nedjelja

5209 pregleda 2 komentar(a)
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube
Kara-Murza, Foto: Screenshot/Youtube

Pristalice istaknute opozicione ličnosti u Rusiji Vladimira Kara-Murze koji trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina saopštili su danas da je on nestao iz zatvora u Sibiru gdje je bio zatvoren.

Kara-Murza je zvanično držan u zatvoru u Omskoj oblasti, ali je aktivisti i novinaru Aleksandar Podrabinek vraćeno pismo koje mu je poslao sa napomenom da Kara-Murze tamo više nema, napisao je Podrabinek na svom Fejsbuku.

Prema Telegram kanalu Agentstvo, advokat Kara-Murze Vadim Prohorov je rekao da je drugom advokatu koji je pokušao da ga posjeti u zatvoru rečeno da se on više ne nalazi tamo.

Transferi unutar ruskog zatvorskog sistema obavijeni su velom tajne i zatvorenici mogu nestati bez kontakta i na nekoliko nedjelja.

Pristalice najpoznatije ruske opozicione ličnosti, Alekseja Navaljnog, bile su uznemirene u decembru kada on nije mogao da bude pronađen.

Kara-Murza je uhapšen 2022. godine i kasnije osuđen na 25 godina zatvora po optužbama koje su proizašle iz govora te godine u Predstavničkom domu u Arizoni u kojem je oštro osudio invaziju Rusije na Ukrajinu.

Politički aktivista i novinar, koji je dva puta preživio trovanja za koja je okrivio ruske vlasti, odbacio je optužbe protiv njega kao kaznu zbog suprotstavljanja predsjedniku Vladimiru Putinu i uporedio postupak sa staljinističkim suđenjima.

Bonus video: