Kameron: Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države

Palestinskom narodu bi se morao pokazati "nepovratan napredak" prema rješenju s dvije države, rekao je Kameron

4127 pregleda 1 komentar(a)
Kameron, Foto: Reuters
Kameron, Foto: Reuters

Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države kao dio zajedničkih napora za postizanje "nepovratnog" mirovnog rješenja, rekao je britanski šef diplomacije, Dejvid Kameron, prenosi Gardijan.

Istakao je da Palestincima treba dati politički horizont za podsticanje mira na Bliskom istoku.

Kameron započinje svoju četvrtu posjetu toj regiji otkako je imenovan ministrom vanjskih poslova prošlog novembra.

London ima odgovornost da odredi kako bi izgledala palestinska država, rekao je na prijemu u Vestminsteru.

Palestinskom narodu bi se morao pokazati "nepovratan napredak" prema rješenju s dvije države, rekao je Kameron.

"Kako se to dogodi, mi ćemo, sa saveznicima, razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući UN", rekao je Konzervativnom savjetu za Bliski istok.

Takođe je pozvao Izrael da dopusti više humanitarne pomoći Gazi i rekao da je "smiješno" da se vitalna britanska i druga pomoć šalje nazad na granicu.

Kameron je rekao da je posljednjih 30 godina priča o neuspjehu Izraela jer nije uspio pružiti bezbjednost svojim građanima.

"Samo prepoznavanjem tog neuspjeha", rekao je, "biće mira i napretka".

Velika Britanija već dugo podržava dvodržavno rješenje, gdje bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u odvojenim zemljama.

Kameron navodi da bi Velika Britanija mogla dati formalno, diplomatsko priznanje palestinskoj državi ne kao dio konačnog mirovnog sporazuma, već ranije, tokom samih pregovora.

Istovremeno, morala bi postojati nova palestinska vlast koja bi "ustala brzo" s "tehnokratskim i dobrim vođama" sposobnim da upravljaju Gazom, kazao je.

"Zajedno s tim, gotovo najvažnije od svega, je dati palestinskom narodu politički horizont kako bi mogli vidjeti da će doći do nepovratnog napretka prema rješenju s dvije države i, što je ključno, uspostavi palestinske države", dodao je.

Bonus video: