Popularnost AfD u anketama pada, demohrišćani i SPD neznatno jači

Njemačku je posljednjih nedjelja zahtvatio talas demonstracija protiv ekstremne desnice i Alternative za Njemačku. Na ulice širom zemlje izašle su stotine hiljada ljudi

2625 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta protiv AfD-a održanog u Dizeldorfu 27. januara, Foto: Reuters
Sa protesta protiv AfD-a održanog u Dizeldorfu 27. januara, Foto: Reuters

Desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) gubi podršku i sada je pala na manje od 20 odsto, pokazala je najnovija anketa koju je sprovela agencija Forsa.

U odnosu na prošlu sedmicu, AfD je izgubila još jedan procentni poen i ima podršku 19 odsto anketiranih, prenijela je u svom redovnom barometru javnog mnjenja televizija RTL/ntv.

Vladajuće socijaldemokrate (SPD) i opozicioni demohrišćani (CDU/CSU) su, sa druge strane, zabilježili blagi porast popularnosti za po jedan poen pa su sada na 15, odnosno 32 odsto.

Da su izbori u predstojeću nedjelju, liberalna FDP koja je dio vladajuće koalicije i partija Ljevica, mogle bi da računaju sa tri odsto glasova. Obje su izgubile jedan procentni poen u odnosu na prethodno ispitivanje.

Partija Zeleni, članica vladajuće tročlane koalicije, sada je kao i u anketi prošle nedjelje na 14 odsto glasova. Bavarska desničarska partija Slobodni birači (Freie Wähler) i Savez Sara Vagenkneht, koji se otcijepio od Ljevice, imaju po tri odsto.

Institut Forsa anketirao je od 23. do 29. januara više od 2.500 stanovnika Nemačke.

Forsa napominje da rezultati ankete mogu statistički da budu pogrešni plus ili minus 2,5 odsto. Takođe, anketa je samo slika javnog mnjenja u vrijeme ispitivanja i nije prognoza ishoda mogućih izbora.

Ipak, i neke druge prognoze pokazale su da je AfD pao na ispod 20 odsto podrške.

Njemačku je posljednjih nedjelja zahtvatio talas demonstracija protiv ekstremne desnice i Alternative za Njemačku. Na ulice širom zemlje izašle su stotine hiljada ljudi.

Protest su pokrenula saznanja da su ekstremisti na jednom sastanku u novembru govorili o planovima za protjerivanje miliona ljudi iz Njemačke.

Bonus video: