Bivši šef njemačke obavještajne agencije pod njenim nadzorom zbog desnog ekstremizma

Sa pozicije šefa agencije BfV Masen je smijenjen 2018. jer se sumnjalo da umanjuje nivo nasilja krajnje desnice nad migrantima u istočnom gradu Kemnicu

7134 pregleda 2 komentar(a)
Hans-Georg Masen, Foto: Reuters
Hans-Georg Masen, Foto: Reuters

Njemačka domaća obavještajna agencija stavila je pod nadzor svog bivšeg šefa Hans-Georga Masena, sada desničarskog političara, zbog ekstremističkih stavova.

Masen je danas objavio pismo obavještajne službe BfV njegovom advokatu nakon što su njemački mediji javili da ta agencija, na čijem je čelu bio od 2012. do 2018. godine, ima njegov dosije u kategoriji desničarski ekstremizam.

Sa pozicije šefa agencije BfV Masen je smijenjen 2018. jer se sumnjalo da umanjuje nivo nasilja krajnje desnice nad migrantima u istočnom gradu Kemnicu.

Masen je potom postao glasna, iako marginalna ličnost na krajnje desnom polu konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranke koju je vodila bivša kancelarka Angela Merkel. Masen je bio kandidat CDU na parlamentarnim izborima 2021. godine, ali nije izabran za poslanika.

Lideri CDU su prošle godine pokrenuli postupak isključivanja Masena iz stranke, poslije njegove objave na Tviteru da su "rasizam nad bjelcima i goruća želja da Njemačka nestane" usmjerenje "pokretačkih snaga u političkoj i medijskoj sferi".

Masen je prethodnih nedjelja objavio planove za pretvaranje njegove ultrakonzervativne grupe Verteunion u političku stranku.

On je u subotu na Iksu objavio da napušta CDU, vodeću opozicionu stranku u Njemačkoj, navodeći da je ona sada "varijanta socijalističkih partija, a ne alternativa njima".

Bonus video: