Poljoprivrednici traktorima blokirali ulice Brisela tokom samita EU

Poljoprivrednici danima blokiraju auto-puteve širom EU, zahtijevajući smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda izvan EU jer im obaraju cijene

12503 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljoprivrednici su danas traktorima blokirali ulice i izazvali nerede ispred sjedišta Evropske unije (EU) u Belgiji tokom samita Unije, zahtijevajući bolje cijene za svoje proizvode i manje administracije koja im ometa rad.

Demonstranti su policiju gađali petardama, jajima i pivskim flašama i palili bale sijena na ulicama Brisela, na šta je policija odgovorila vodenim topovima, a poljoprivrednike spriječila i da obore jedno drvo na stepenice Evropskog parlamenta.

Poljoprivrednici danima blokiraju auto-puteve širom EU, zahtijevajući smanjenje uvoza poljoprivrednih proizvoda izvan EU jer im obaraju cijene.

Poljoprivrednici su uspjeli da tu temu ubace na dnevni red današnjeg samita EU koji je trebalo da razmotri samo dogovor o finansijskoj pomoći od 50 milijardi eura Ukrajini, o čemu su lideri uspjeli da se brzo dogovore, ali je belgijski premijer Aleksandar De Kro rekao da se moraju pozabaviti zahtjevima poljoprivrednika.

"Moramo da se uvjerimo da oni mogu dobiti pravu cijenu za proizvode visokog kvaliteta koje daju. Takođe moramo da se pobrinemo da administrativni teret koji oni imaju ostane razuman", rekao je De Kro, čija zemlja u prvoj polovini ove godine predsjedava EU.

Nije, međutim, jasno da li će se na sastanku 27 lidera pojaviti bilo kakvi konkretni predlozi.

Protesti na kojima su uglavnom mladi poljoprivrednici s porodicama održavaju se širom EU, a u Grčkoj danas ispred Poljoprivrednog sajma u Solunu.

Ti skupovi su uglavnom mirni, a francuska policija je uhapsila 91 demonstranta koji su u srijedu upali na najveću evropsku pijacu hrane na veliko. Većina je puštena, a istraga će utvrditi ko su oni koji su prouzrokovali štetu, saopštile su vlasti.

Pored planova EU objavljenih ove nedjelje, lideri su predložili i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Neki su danas rekli da neće odobriti trgovinski sporazum sa južnoameričkim zemljama koji se razmatra, osim ako bilo koji uvoz ne ispuni iste regulatorne standarde sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u EU što je ključni zahtjev tog sektora. Mnogi su obećali da će smanjiti administriranje koje poljoprivrednike drži dalje od njiva ili štala.

"Prioritet za nas treba da bude sprovođenje postojećih pravila i propisa, a ne nametanje novih poljoprivrednicima", rekao je irski premijer Leo Varadkar.

Bonus video: