U Portugalu skup male nacionalističke grupe protiv imigranata i "islamizacije Evrope"

Skup je održan pet nedjelja prije parlamentarnih izbora na kojima bi ekstremna desnica mogla da postigne određeni proboj, prema procjenama analitičara

6153 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 100 aktivista male nacionalističke grupe okupilo se u subotu uveče u centru Lisabona, na jednom od rijetkih skupova protiv imigranata i "islamizacije Evrope".

Skup je održan pet nedjelja prije parlamentarnih izbora na kojima bi ekstremna desnica mogla da postigne određeni proboj, prema procjenama analitičara.

Demonstranti su nosili veliki transparent "Portugal za Portugalce" kao i plakat "Zaustaviti islam". Neki su nosili baklje, a dok su šetali ulicama grada, mnogi prolaznici su im upućivali antifašističke parole.

ls
foto: Reuters

Poslije novembarske ostavke socijalističkog premijera Antonija Koste, upletenog u aferu trgovine uticajem, raspisani su prijevremeni parlamentarni izbori za 10. mart.

Prema posljednjim anketama, Socijalistička partija koja je na vlasti već osam godina, dobila bi približno isti broj glasova kao i opozicija desnog centra, dok bi ekstremna desničarska partija Čega mogla da osvoji oko 20 odsto glasova.

Portugal je takorećii udvostručio svoje stanovništvo tokom posljednje decenije, dolaskom mnogih radnika iz zemalja južnog dijela Azije, Pakistana i Bangladeša.

Bonus video: