Preminuo princ Vitorio Emanuele, sin posljednjeg italijanskog kralja i unuk kraljice Jelene

Tokom života se suočio sa nizom pravosudnih problema, a jedan od njih inspirisao je Netfliksovu seriju „Kralj koga nikada nije bilo“

7211 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Wikimedia Commons/Manwełw
Foto: Wikimedia Commons/Manwełw

Vitorio Emanuele Savojski, sin Umberta II, posljednjeg kralja Italije i Marije Hoze, preminuo je u Ženevi, u 87. godini.

Vitorio Emanuele je unuk kraljice Jelene i praunuk crnogorskog kralja Nikole Petrovića.

Povodom njegove smrti kratko se oglasila Kraljevska kuća iz Savoja.

„U 7.05 jutros, 3. februara 2024, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Vitorio Emanuele, vojvoda od Savoja i princ od Napulja, okružen svojom porodicom, preminuo je mirno u Ženevi. Mjesto i datum sahrane biće saopšteni u najkraćem mogućem roku“, naveli su oni, kako prenosi repubblica.it.

U Švajcarskoj je živio od devete godine, pošto je njegova porodica protjerana iz Italije.

Umberto II je vladao Italijom 34 dana, pošto je njegov otac Vitorio Emanuele III abdicirao, pokušavajući da spasi monarhiju, diskreditovanu podrškom fašističkom režimu Benita Musolinija tokom Drugog svjetskog rata.

Kada su Italijani 1946. godine glasali za ukidanje monarhije, Vitorio Emanuele je napustio zemlju, podsjeća AP.

Vitorio Emanuele se 2005. godine izvinio italijanskim Jevrejima jer je porodica Savoja 1938. potpisala rasističke zakone.

Tokom života se suočio sa nizom pravosudnih problema. Sud u Parizu ga je 1999. godine oslobodio optužbi za ubistvo iz nehata na kraju 13-godišnje pravne bitke. Optužen je da je pucao iz puške sa svoje jahte dok je bila usidrena kod Korzike, smrtno ranivši njemačkog turistu koji je spavao u brodu u blizini.

Kontroverzni slučaj inspirisao je Netfliksovu seriju iz 2023: „Kralj koga nikada nije bilo“ (The King Who Never Was).

Princ je uhapšen 2006. godine u okviru istrage u gradu Potenci na jugu Italije pod optužbom za reketiranje i umiješanost u prostituciju. Poslije suđenja je oslobođen optužbi.

Iza Vitorija Emanuela ostala je supruga Marina Rikolfi Dorija i njegov jedini sin Emanuele Filiberto, koji sada postaje nasljednik porodice Savoj.

Bonus video: