Francuski premijer se suočava sa prvim glasanjem o nepovjerenju Vladi

Ljevica kritikuje premijera, kojeg je početkom januara imenovao predsjednik Francuske Emanuel Makron, da želi "rat protiv siromašnih" poslije najavljenih mjera o socijalnim pitanjima

3374 pregleda 0 komentar(a)
Atal, Foto: Reuters
Atal, Foto: Reuters

Novi francuski premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal) danas se suočava sa svojim prvim glasanjem o nepovjerenju njegovoj Vladi u parlamentu, ali bez rizika za njegovu smjenu, iako vladajuća koalicija nema apsolutnu većinu.

Prijedlog za glasanje o nepovjerenju podnijele su ljevičarske stranke. Međutim, te stranke nemaju gotovo nikakve šanse da prikupe 289 glasova neophodnih za smjenu Vlade.

Ljevica kritikuje premijera, kojeg je početkom januara imenovao predsednik Francuske Emanuel Makron, da želi "rat protiv siromašnih" poslije najavljenih mjera o socijalnim pitanjima.

Ljevičarske stranke smatraju da Atal brani Francusku iz luksuznih kvartova u Parizu, a nezadovoljstvo je prisutno i zbog blokade poljoprivrednika.

Liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) rekla je da njena stranka Nacionalno okupljanje neće glasati za prijedlog o nepovjerenju.

Tako su se izjasnili i poslanici desničarke stranke Republikanci.

"Mi smo u opoziciji, ali nismo za taj prijedlog. Ne djeluje suviše ozbiljno glasati o nepovjerenju, pošto Vlada još nije počela konkretno da djeluje", rekao je neimenovani poslanik desnice.

Prethodna premijerka Francuske Elizabet Born suočila se sa 31 glasanjem o nepovjerenju njenoj vladi.

Bonus video: