Nadeždin: Radna grupa Centralne izborne komisije utvrdila da je 15 odsto potpisa podrške koje sam predao nevažeće

Nadeždin je na Telegramu rekao da će se žaliti Vrhovnom sudu ako ga Komisija odbije registrovati

2579 pregleda 3 komentar(a)
Boris Nadeždin, Foto: Reuters
Boris Nadeždin, Foto: Reuters

Ruski antiratni predsjednički kandidat Boris Nadeždin rekao je u ponedjeljak da je radna grupa ruske Centralne izborne komisije utvrdila da 15 odsto potpisa pristalica, koje je predao za podršku svojoj izbornoj kandidaturi, nevažeće.

Ta brojka, ako se potvrdi, tri puta je veća od dopuštene stope greške te bi dala dozvolu Komisiji za diskvalifikovanje kandidature Nadeždina iz martovske trke protiv predsjednika Vladimira Putina, piše Rojters.

Komisija će konačnu odluku o tom pitanju donijeti u srijedu, rekao je Nadeždinov portparol.

Nadeždin je na Telegramu rekao da će se žaliti Vrhovnom sudu ako ga Komisija odbije registrovati.

On je prošle nedjelje predstavio Komisiji potpise više od 100.000 pristalica širom Rusije kao dio njegove težnje da se njegovo ime nađe na glasačkom listiću.

Komisija je ranije objavila da je početna analiza potpisa pokazala da su neki od onih koji su navedeni kao Nadeždinovi potpisnici već preminuli.

Niko ne očekuje da će Nadeždin (60) pobijediti čak i ako mu se dopusti izborna utrka, s obzirom na Putinovu dugu dominaciju i kontrolu nad državom, podsjeća Rojters.

Međutim, njegova kampanja zaokupirala je pažnju ljudi zbog njegovog otvorenog protivljenja onome što Kremlj naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Nadeždin ocjenjuje da je Putin napravio "fatalnu grešku" time što je pokrenuo invaziju i obećao okončati sukob pregovorima.

Bonus video: