Pretoplo čak i za vještački snijeg

Italijansko skijalište na Apeninima prazno zbog proljećnih temperatura koje su ostavile cijeli region bez snijega

11785 pregleda 12 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Popularno skijalište u centralnoj Italiji prazno je ove zime, a preduzeća i stanovnici okrivljuju klimatske promjene za proljećne temperature koje su ostavile cijeli region bez snijega.

Žičare su isključene, a topovi za snijeg položeni su na travi planine Terminilo, čiji vrhovi sežu 2.217 metara u Apeninima i obično je omiljena destinacija skijaša iz Rima.

Ove godine radnje i kafići su skoro svi zatvoreni, jer niko ne dolazi da iznajmi opremu ili kupi topli napitak na putu prema stazi.

Italija
foto: REUTERS

"Za ski centar nedostaje ključan detalj: snijeg", požalio se za Rojters Vinčenco Renjini, predsjednik kompanije koja upravlja lokalnim prevozom i ski-liftovima.

Ne samo da snijeg nije pao, već je zbog visokih temperatura bilo nemoguće napraviti vještački snijeg, kazao je Renjini za britansku agenciju.

"Za transformaciju vode u snijeg potrebna je temperatura oko nula stepeni. Prošle nedjelje smo imali 12 stepeni Celzijusa", rekao je.

Rast temperatura ugrožava skijašku industriju širom svijeta, ali je Italija sa mnogim skijalištima na relativno niskim visanama na Apeninima ali i na Alpima naročito pogođena.

Prema podacima italijanske ekološke lobističke grupe Legambiente, oko 90% italijanskih staza za skijanje oslanja se na vještački snijeg, u poređenju sa 70% u Austriji, 50% u Švajcarskoj i 39% u Francuskoj.

Italija će iskoristiti Zimske olimpijske igre u Milanu i Cortina d'Ampezzo 2026. godine kako bi predstavila svoje najpoznatije destinacije za zimske sportove, ali sa sve manjim sniježnim padavinama, sve više odmarališta razmatra alternativne izvore turističkih prihoda.

U okolini Terminila, koji obično nudi preko devet kilometara staza na manje od 100 kilometara od Rima, mještani strahuju da su skijanje i posao koji donosi stvar prošlosti.

„Nikada nijesmo imali ovakvu sezonu, teško je“, kazao je mještanin Domeniko Kerza, dok je Lola De Sanktis, takođe mještanka, odlučila da se fokusira na lijepu stranu.

„Osjećaj je kao da je jun...stoga što možemo da uradimo? Hajde da uživamo u suncu“, kazala je ona.

Bonus video: