Moskovski sud izdao nalog za hapšenje pisca Borisa Akunjina: Optužen za pozivanje na "terorizam" ...

Akunjin (67), koji trenutno živi u Londonu nakon što je napustio Rusiju 2014. godine, otvoreno je kritikovao invaziju Rusije na Ukrajinu

2160 pregleda 3 komentar(a)
Akunjin, Foto: Screenshot/Youtube
Akunjin, Foto: Screenshot/Youtube

Moskovski sud izdao je nalog za hapšenje u odsustvu za istaknutim ruskim piscem Borisom Akunjinom (zvanim Grigorij Čhartišvili), koji je optužen za pozivanje na "terorizam" i širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

"Protiv Čhartišvilija je izrečena preventivna mjera pritvora u trajanju od dva mjeseca od trenutka njegovog pritvaranja u Rusiji ili ekstradicije", saopštila je pres-služba okružnog suda Basmani 6. februara.

Prošlog mjeseca, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je Akunjina na međunarodnu potjernicu zbog navodnih kriminalnih aktivnosti, iako konkretne optužbe nisu navedene.

Akunjin (67), koji trenutno živi u Londonu nakon što je napustio Rusiju 2014. godine, otvoreno je kritikovao invaziju Rusije na Ukrajinu.

Ranije ovog mjeseca, rusko ministarstvo pravde proglasilo je Akunjina "stranim agentom".

Prošlog mjeseca, ruski finansijski nadzornik, Rosfinmonitoring, dodao je Akunjina na svoju listu "terorista i ekstremista" bez ikakvog objašnjenja, ali mediji navode da je protiv Akunjina pokrenuta istraga po optužbama za diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

Taj potez uslijedio je manje od sedmicu dana nakon što su jedan od najvećih ruskih izdavača knjiga i najveći lanac knjižara u zemlji objavili da su odbacili Akunjina i drugog popularnog pisca Dmitrija Bikova zbog njihovih proukrajinskih i antiruskih komentara.

U oktobru su sva ruska pozorišta koja postavljaju predstave po Akunjinovim djelima uklonila njegovo ime sa plakata.

Akunjin je bio među desetinama ruskih pisaca koji su otvoreno osudili rusku agresiju na Ukrajinu. On je 24. februara 2022. godine, odmah nakon početka ruske invazije, na Fejsbuku napisao da je u Rusiji "počela nova užasna epoha".

"Do posljednjeg trenutka nisam mogao da vjerujem da će Putin pokrenuti ovaj apsurdni rat i pogriješio sam. Uvijek sam vjerovao da će na kraju pobijediti zdrav razum, i pogriješio sam. Ludilo je pobijedilo", napisao je Akunjin.

Bonus video: