Poljska opozicija pokušala silom da uvede osuđene bivše poslanike u parlament

Lider Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski optužio je novu poljsku vladu široke proevropske koalicije na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom da "banda lopova", koja se preplašila šta će pokazati špijunski softver Pegaz, koji je vlada Kačinjskog nabavila od Izraela za borbu protiv terorista i kriminalaca a koristila za špijuniranje tadašnje opozicije

2605 pregleda 0 komentar(a)
Poljski parlament (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Poljski parlament (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Poslanici opozicione stranke Pravo i Pravda, pokušali su danas na silu, u velikoj grupi gurajući kordon parlamentarne straže da uvedu na zasedanje Sejma dvojicu svojih pravosnažno osuđenih bivših poslanika za koje tvrde da im nije poništen mandat jer ih je predsjednik Andžej Duda pomilovao.

"To je kršenje prava, oduzimanje velikoj grupi birača prava da imaju predstavnike u Sejmu. To je autoritarna vlada, ovo su poslanici koji ne mogu da uđu u Sejm. Predsjednik Sejma se plaši dvojice poslanika? Kakve su ovo mjere bezbjednosti", kazao je pred ulazom Maćej Vošik, bivši poslanik, nekadašnji zamjenik ministra unutrašnjih poslova.

Lider Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski optužio je novu poljsku vladu široke proevropske koalicije na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom da "banda lopova", koja se preplašila šta će pokazati špijunski softver Pegaz, koji je vlada Kačinjskog nabavila od Izraela za borbu protiv terorista i kriminalaca a koristila za špijuniranje tadašnje opozicije.

Maćeju Vonšiku i bivšem ministru unutrašnjih poslova Marijušu Kaminjskom prijeti i novo suđenje ukoliko specijalna parlamentarna komisija za softver Pegaz potvrdi da ga je prethodna vlast nelegalno koristila protiv političara tadašnje opozicije.

Iako je grupa poslanika opozicije u kojoj su bili i Vonšik i Kaminjski pokušala bez uspjeha da odgurne stražare na ulazu, Kačinjski je rekao da ne računaju sa upotrebom sile.

"Gospodo, završite tu tv sapunicu. Poljaci danas žele da gledaju sasvim druge slike, a ne one koje su gledali do sada. Gospodin Vonšik i Kaminjski nisu više poslanici, neće ući u salu za plenarne sjednice i neće glasati. Nema mjesta ponašanju kao da su politički huligani", kazao je pred sjednicu predsjednik Sejma Šimon Holovnja.

Kaminjski i Vonšik osuđeni su 2015. kao bivši čelnici Centralog biroa za borbu protiv korupcije za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje dokumenata i prisluškivanje bez odobrenja sudova u pokušaju da 2007. godine uvuku neugodnog manjeg koalicionog partnera u vladi stranke Pravo i Pravda, Andžeja Lepera u korupcionašku aferu.

Predsjednik Duda ih je tada pomilovao ali Vrhovni sud Poljske je prošle godine presudio da nije na to imao pravo dok presuda ne postane pravosnažna i zatražio je da se obnovi suđenje, te su krajem decembra pravosnažno osuđeni na dvije godine zatvora, čime im je automatski poništen poslanički mandat a uhapšeni su u Predsjedničkoj palati 9. januara gde ih je krio predsjednik Duda.

Poslije dvije nedelje provedene u izdžavanju kazne zatvora predsjednik Duda ih je ponovo, ovog puta u skladu sa zakonima pomilovao a šef države i stranka iz koje je, Pravo i Pravda, insistiraju da su Vonšik i Kaminjski i dalje poslanici.

Duda je zaprijetio da će sve zakone koje usvoji parlament u ovom sazivu slati Ustavnom sudu jer, po njegovoj ocjeni, ne mogu da stupe na snagu pošto ih je usvojio parlamenta bez dva poslanika.

Bonus video: