Brisel poručio Mađarskoj da njen zakon o "suverenitetu" krši zakon EU

Novim zakonom Mađarske, koji je usvojen sa 141 glasom za i 50 protiv, uspostavlja se posebno tijelo za istraživanje i praćenje rizika od političkog miješanja

4529 pregleda 34 reakcija 5 komentar(a)
Mađarski premijer, Viktor Orban, Foto: Reuters
Mađarski premijer, Viktor Orban, Foto: Reuters

Evropska komisija je u srijedu saopštila da je obavijestila Mađarsku da njen zakon o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" krši zakon Evropske unije.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana navodi da je zakon o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" neophodan za zaštitu od stranog političkog miješanja.

Evropska komisija je saopštila da je poslala zvanično obavještenje Budimpešti da će pokrenuti postupak zbog povrede propisa zbog mađarskog zakona za koji je navela da krši demokratske vrijednosti i osnovna prava EU.

Mađarski parlament usvojio je u decembru Zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta radi, kako je navedeno, odbrane od neprimjerenog političkog miješanja stranih lica ili grupa.

Novim zakonom, koji je usvojen sa 141 glasom za i 50 protiv, uspostavlja se posebno tijelo za istraživanje i praćenje rizika od političkog miješanja.

Zabranjeno je finansiranje iz inostranstva partija ili grupa koje se kandiduju na izborima i to je kažnjivo zatvorom do tri godine.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović tražila je prethodno od poslanika Fidesa da odustanu od prijedloga zakona.

Ona je rekla da će zakon "omogućiti novoj vlasti da traži osjetljive podatke i privatne informacije od bilo koga bez adekvatnog nadzora".

Mađarski premijer Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, negirao je optužbe da podriva demokratiju u Mađarskoj.

Bonus video: