Kremlj: Taker Karlson intervjuisao Putina

Intervju će biti objavljen u četvrtak, rekao Džaston Vels, šef programa u Karlsonovoj kompanij

8547 pregleda 11 komentar(a)
Karlson, Foto: REUTERS
Karlson, Foto: REUTERS

Ruskog predsjednika Vladimira Putina intervjuisao je bivši voditelj Foks njuza i desničarski politički komentator Taker Karlson, potvrdio je Kremlj danas.

To je prvi Putinov intervju nekoj zapadnoj medijskoj ličnosti otkad je počeo invaziju na Ukrajinu prije dve godine.

Karlson je u utorak objavio snimak iz Moskve u kojem je rekao da će intervjuisati Putina. Karlson je tvrdio da su zapadni novinari više puta intervjuisali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali da nisu mogli da se "potrude" da intervjuišu ruskog predsjednika.

Intervju će biti objavljen u četvrtak, rekao Džaston Vels, šef programa u Karlsonovoj kompaniji. Nije poznato šta je rečeno u intervjuu.

Putin je u velikoj mjeri ograničio svoj kontakt sa stranim medijima otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru 2022. Ruske vlasti povećale su represiju nad medijima, primoravajući neke nezavisne ruske medije da se zatvore, blokirajući druge i naređujući jednom broju stranih novinara da napuste zemlju.

Dvoje novinara koji rade za američke novinske organizacije – Evan Gerškovič iz Volstrit džornala i Alsu Kurmaševa iz Radija Slobodna Evropa – nalaze se u zatvoru po optužbama koje odbacuju.

Zapadni novinari su pozvani na Putinovu godišnju konferenciju za štampu u decembru – prvu od početka rata – ali je samo dvoje dobilo priliku da postave pitanje.

Zašto Taker Karlson?

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Karlson izabran za intervju jer "ima stav koji se razlikuje" od drugih medija na engleskom jeziku.

Pre nego što je otišao iz Foksa, Karlson je više puta dovodio u pitanje validnost američke podrške Ukrajini poslije ruske invazije i pitao zašto se Amerikancima govori da toliko mrze Putina. Njegovi komentari su često kružili ruskim državnim medijima.

U svom video snimku ove nedjelje, Karlson je osudio "korumpirane" američke medije zbog "ulizivanja" Zelenskim za koje je rekao da su osmišljene da uvedu Ameriku u rat sa istočnom Evropom i plate za to.

Peskov je takođe odbacio Karlsonovu sugestiju da nijedan zapadni novinar nije podnio zahtjeve za intervjuisanje Putina. On je rekao da je Kremlj dobio mnogo zahtjeva od velikih zapadnih televizijskih kanala i novina koje, kako je rekao, "imaju jednostran stav".

Karlsonov stav, rekao je Peskov, "ni na koji način nije proruski, niti proukrajinski, već prije proamerički".

"Da li Taker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuišemo predsjednika Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu", navela je Kristijana Amanpur sa CNN-a na mreži X.

"To je apsurdno – nastavićemo da tražimo intervju, baš kao što smo to činili godinama unazad".

Intervju s Putinom, rekao je Karlson u svom videu, biće besplatno distribuiran na njegovoj veb stranici i na mreži X.

Ruski državni mediji u srijedu su opširno pratili Karlsonovu posjetu.

Vladimir Solovjev, jedan od najpoznatijih ruskih televizijskih voditelja, rekao je da će intervju "probiti blokadu i narativ koji postoji" u zapadnim medijima koji se, kako je rekao, fokusira na "neisprovociranu, brutalnu invaziju Putina na Ukrajinu".

Bonus video: