Izborna komisija Rusije odbila registrovati Nadeždina kao predsjedničkog kandidata, on najavljuje dalju borbu

Nadeždin je na Telegramu napisao da će se žaliti na odluku TsIK-a Vrhovnom sudu, ističući da je svih 200.000 potpisa njegovih pristalica prikupljeno "otvoreno i pošteno"

4081 pregleda 7 komentar(a)
Nadeždin, Foto: Reuters
Nadeždin, Foto: Reuters

Boris Nadeždin, antiratna predsjednička nada Rusije, rekao je 8. februara da je Centralna izborna komisija Rusije (TsIK) odbila da ga registruje za predsjedničke izbore od 15. do 17. marta.

TsIK je ranije rekao da je pronašao "nedostatke" u više od 15 posto potpisa podrške u Nadeždinovoj aplikaciji.

Neki od njih su proglašeni nevažećim zbog grešaka Centralne izborne komisije prilikom digitalizacije. Na primjer, komisija je dešifrirala Rostov na Donu kao "Rostov kod kuće" i odbila potpise. Nadeždinov štab uspio je odbraniti takve potpise.

Nadeždin je na Telegramu napisao da će se žaliti na odluku TsIK-a Vrhovnom sudu, ističući da je svih 200.000 potpisa njegovih pristalica prikupljeno "otvoreno i pošteno".

"Ne slažem se sa odlukom Centralne izborne komisije. Sakupio sam više od 200.000 potpisa širom Rusije. Prikupljanje smo obavili otvoreno i pošteno - cijeli svijet je gledao redove u našim štabovima i sabirnim mjestima", rekao je Nadeždin.

Nadeždin je jedini kandidat koji se otvoreno zalaže za okončanje rata u Ukrajini i govori protiv politike aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

TsIK je takođe odbio da registruje kandidata ruskih komunista Sergeja Malinkoviča. 8.979 potpisa u prilog njegovoj nominaciji proglašeno je nevažećim.

Tako je TsIK registrovao samo četiri kandidata od prvobitno nominovanih 15, među kojima je i sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se kandiduje po peti put. Putin se kandiduje kao samoimenovani kandidat. Da bi se registrovao, trebalo je da dostavi najmanje 300.000 potpisa. Centralna izborna komisija je na njima utvrdila 0,15 posto nedostataka.

Glasanje na predsjedničkim izborima u Rusiji održat će se od 15. do 17. marta 2024. godine.

Nezavisni posmatrači i eksperti ocjenjuju izbore u Rusiji kao neslobodne i nepravedne.

Vlast se miješa u izborni proces, stvara prednosti provladinim kandidatima, a u nekim slučajevima dolazi do direktnog falsifikovanja.

Bonus video: