Traži se ostavka predsjednice Mađarske jer je pomilovala seksualnog zločinca nad djecom

Protest protiv Novak je zakazan za petak ispred Predsjedničke palate u Budimpešti

8319 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednica Mađarske: Katalin Novak, Foto: Shutterstock
Predsjednica Mađarske: Katalin Novak, Foto: Shutterstock

Raste pritisak na predsjednicu Mađarske Katalin Novak da podnese ostavku pošto se otkrilo da je pomilovala čovjeka osuđenog za saučeništvo u slučaju seksualnog zlostavljanja djece.

Opozicione partje u Mađarskoj su saopštile da Novak, bliska saradnica premijera Viktora Orbana, nije više podobna da bude predsjednica pošto je prošle godine pomilovala osuđenika - bivšeg zamjenika direktora državnog dječijeg doma.

On je 2018. godine osuđen na više od tri godine zatvora jer je pomagao da se zataška da je direktor te ustanove od 2004. do 2016. godine seksualno zlostavljao bar desetoro djece zbog čega je kasnije osuđen na osam godina zatvora.

Novak koja ga je pomilovala, kao i još nekoliko desetina drugih povodom posjete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine, demantovala je da je postupila nepropisno.

Njena kancelarija nije odgovorila na zahtjev Asošiejted presa za komentar.

Najveća opoziciona partija u Mađarskoj, Demokratska koalicija, počela je u Parlamentu etički postupak protiv predsjednice.

Protest protiv Novak je zakazan za petak ispred Predsjedničke palate u Budimpešti.

Kritkovana je i bivša ministarka pravosuđa Judit Varga jer je dala saglasnost za pomilovanje. Očekuje se da će Varga predvoditi listu kandidata vladajuće mađarske stranke Fides na junskim izborima za poslanike Evropskog parlamenta.

Kontroverza je danas izbila i jer je premijer Orban predložio promjenu Ustava da bi se spriječilo da osuđeni za zločine nad djecom dobiju predsjednička pomilovanja.

Bonus video: