Smjena „čeličnog generala” može skupo koštati Zelenskog

Valerija Zalužnjeg će na čelu oružanih snaga Ukrajine zamijeniti dosadašnji komandant kopnenih snaga Oleksandr Sirski

14468 pregleda 14 komentar(a)
Zelenski i Zalužnji juče u Kijevu, Foto: Rojters
Zelenski i Zalužnji juče u Kijevu, Foto: Rojters

Predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je juče popularnog ukrajinskog vojnog šefa u potezu koji se smatra izuzetno rizičnim u trenutku kada ruske snage stiču vojnu prednost skoro dvije godine nakon početka rata.

Promjena koja dovodi do novog vojnog rukovodstva uslijedila je nakon višemjesečnih spekulacija o nesuglasicama između Zelenskog i generala Valerija Zalužnjeg, kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim herojem.

Zalužnjeg će zamijeniti general Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga koji se smatra bliskim predsjedniku.

Oleksandr Sirski
Oleksandr Sirskifoto: REUTERS

“Od danas novi tim preuzima upravljanje Oružanim snagama Ukrajine”, naveo je Zelenski u saopštenju. “Godina 2024. može biti uspješna za Ukrajinu samo ukoliko dođe do promjena u osnovi naše odbrane”, naveo je Zelenski.

Sirski, komandant kopnenih snaga čije je kodno ime sniježni lav, preuzima kormilo usred duboke neizvjesnosti dok Kijev čeka vitalnu vojnu pomoć od Sjedinjenih Država koja se već mjesecima odgađa zbog tamošnjih političkih sukoba.

U trenutku kada Ukrajina pokušava da brzo reformiše program mobilizacije vojske, smjena Zalužnjeg mogla bi predstavljati i žestok udarac za moral vojnika na frontu dugom 1.000 kilometara. Takođe, to bi moglo biti politički kontraproduktivno, škodeći popularnosti Zelenskog.

Istraživanja su pokazala da je povjerenje javnosti u Zalužnjeg, poznatog i kao “Čelični general”, preko 90 odsto i značajno veće u odnosu na 77 odsto koliko je krajem prošle godine imao Zelenski.

Imajući u vidu popularnost Zalužnjeg i njegovu dokazanu sposobnost kao vojnog generala, činjenica da ga Zelenski smjenjuje moguće da odražava želju za novim pristupom na frontu.

U kolumni objavljenoj na CNN-u 1. februara Zalužnji je ponovio njegov stav da se Ukrajina može suprotstaviti mnogo većoj ruskoj vojsci samo kroz tehnološke inovacije uključujući dronove i drugo napredno oružje.

Takođe je kritikovao državne institucije zbog toga što nijesu uspjele da usvoje nepopularni zakon koji bi reformisao način mobilizacije Ukrajinaca, usljed manjka vojnika i sve veće iscrpljenosti onih koji su na frontu.

Zelenski je, kako prenosi “Politiko” obavijestio Bijelu kuću da namjerava da smijeni Zalužnjeg, a SAD su poručile da će tu odluku prepustiti Kijevu. “Bili smo jasni, prosto se nećemo upuštati u tu konkretnu odluku. To smo direktno predočili ukrajinskom predsjedniku”, kazao je prošle nedjelje savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan.

Američki Stejt department sinoć je saopštio da je smjena vojnog šefa “suverena odluka” ukrajinske vlade.

Komentarišući smjene u vrhu ukrajinske vojske portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je juče da izvještaji o smjeni Zalužnjeg pokazuju da “situacija u Kijevu nije dobra”.

Vojna reorganizacija odvijala se juče kroz niz saopštenja u kojima je Zelenski rekao da se sastao sa Zalužnjim kako bi razgovarao o promjenama u vojnom rukovodstvu. Istakao je da je zamolio generala da ostane “u njegovom timu”.

Zalužnji je u saopštenju naveo da je imao “važan i ozbiljan razgovor” sa Zelenskim i da je donijeta odluka da se promijene taktike i strategije na bojnom polju.

“Zadaci iz 2022. se razlikuju od zadataka 2024. Stoga, svi treba da se mijenjaju i prilagođavaju novim realnostima. Kako bismo zajedno pobijedili”, navodi se u njegovom saopštenju.

Dva saopštenja su objavljena u roku od nekoliko trenutaka što ukazuje da su dvije najistaknutije ratne ličnosti u Ukrajini pokušale da koordiniraju nastupe u javnosti kako bi demonstrirali jedinstvo, ističe Rojters.

Zalužnji je imenovan za načelnika generaštaba u julu 2021, svega pola godine prije nego što je Rusija počela opštu invaziju.

On je, prkoseći svim šansama, uspješno upravljao operacijom odbrane Kijeva i u februaru 2022. uspio da spriječi dalje napredovanje Rusa ka prijestonici. Rojters ističe da je pokušavao da raskine sa ukrajinskim sovjetskim vojnim tradicijama i uskladi Ukrajinu sa NATO standardima.

Kao komandant kopnenih snaga, novi načelnik vojske, Sirski, takođe je tijesno povezan sa početnim uspjesima Ukrajine i sa njenim nedavnim neuspjesima. U intervjuu za Rojters prošlog mjeseca, on je naglasio važnost rotiranja iscrpljenih trupa koje su bile pod gotovo stalnim artiljerijskim napadima.

Prolaznici u centru Kijeva juče su otvoreno preispitivali potez Zelenskog. “Ovo je veoma čudna odluka. Znamo ko je naš neprijatelj, a to nije Zalužnji”, kazala je za Rojters Svitlana Kalinjina, konsultantkinja.

“Veoma sam uznemirena. Ne znam za druge, ali ja sam veoma uznemirena. Ovo je znak koji me zabrinjava”, kazala je Olena, ljekarka.

Bonus video: