Mladi Britanci rijetko glasaju za desničare, razlog je ekonomske prirode

U Velikoj Britaniji samo 10 odsto osoba mlađih od 40 planira da glasa za vladajuće konzvervativce

2476 pregleda 0 komentar(a)
U blizini Banke Engleske u finansijskoj četvrti Londonskog Sitija u Londonu, Britanija (ilustracija), Foto: Reuters
U blizini Banke Engleske u finansijskoj četvrti Londonskog Sitija u Londonu, Britanija (ilustracija), Foto: Reuters

Procenat mladih koji glasaju za desne partije najmanji je u Velikoj Britaniji, u poređenju sa drugim Zapadnim zemljama, a stručnjaci procjenjuju da je razlog ekonomske prirode, odnosno činjenica da mlađa populacija u toj zemlji podnosi značajne ekonomske neprilike, prenosi Fajnenšel tajms.

U SAD je, na prošlim predsjedničkim izborima 2020. godine, oko 40 odsto glasača u dvadesetim godinama glasalo za Donalda Trampa, a isto se očekuje i ove godine. Taj procenat je u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji oko 30, dok je postotak mladih koji podržavaju konzervativnu partiju u Velikoj Britaniji na istorijskom minimumu - samo 10 odsto osoba mlađih od 40 planira da glasa za vladajuće konzvervativce.

Stručnjaci ukazuju da je najbitniji faktor za to ogroman pad društvene mobilnosti u Velikoj Britaniji, koji je mnogo teže pogodio mlade Britance nego njihove vršnjake u drugim zemljama na Zapadu.

To je u potpunosti izmijenilo političke stavove mladih u toj zemlji. U prošlosti mladi Britanci su mogli da očekuju da će lakše i brže doći do vlasništva stambenih objekata, pa su njihovi politički interesi prirodno ležali u partiji koja se zalagala za niske poreze.

Istraživanja univerziteta Oksford pokazuju da su mladi u toj zemlji izgubili vjeru u društvenu mobilnost koju je uživala generacija njihovih roditelja.

Istraživanje koje je Fokaldata sproveo za Fajnenšel tajms pokazuje da su kulturna i ekonomska uvjerenja mladih Britanaca i konzervativnih glasača skoro dijametralno suprotna.

Udio osoba od 18 do 34 godine u Britaniji koji kažu da im se "uopšte ne sviđa" konzervativna partija, bio je stabilan na oko 20 odsto pre referenduma o EU 2016. godine, ali se u godinama nakon toga udvostručio.

Bonus video: