Novi komandant ukrajinske vojske obećava novi pristup u ratu sa Rusijom

U prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800 hiljada ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letjelice i elektronsko ratovanje kao primjere korišćenja nove tehnologije za dostizanje pobjede

3915 pregleda 6 komentar(a)
Sirski, Foto: Reuters
Sirski, Foto: Reuters

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da oružane snage moraju pronaći nove načine da se bore kako bi pobijedile ruske osvajače.

U prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800 hiljada ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letjelice i elektronsko ratovanje kao primjere korišćenja nove tehnologije za dostizanje pobjede.

On je naveo i da je jedan od prvih ciljeva da poboljša rotaciju vojnika sa prve linije fronta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čini se da su njegove izjave u skladu sa ciljevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da donese novine u oružane snage i usvoji novi pristup borbi nakon rekonstrukcije vojnog vrha.

Imenovanje Sirskog na najvišu vojnu poziciju dolazi u vreme izazova za Ukrajinu, koja još ne zna da li će dobiti dodatnu vojnu pomoć od Sjedienjenih Američkih Država.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija članova američkog Kongresa sastala se u petak sa Zelenskim kako bi ga uvjerila da će uraditi sve što je do njih da kroz Predstavnički dom prođu ključni zakon o vojnoj pomoći.

Delegaciju su činila četiri člana Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma: republikanci Majk Tarner i Frenč Hil, zajedno sa demokratama Džejsonom Krouom i Ebigejl Spanberger.

Bonus video: