Predsjednica Mađarske podnijela ostavku zbog pomilovanja u slučaju seksualnog zlostavljanja: "Pogriješila sam"

"Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija

14131 pregleda 39 reakcija 15 komentar(a)
Obraćanje Katalin Novak, Foto: Reuters
Obraćanje Katalin Novak, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2024. 18:46h

Predsjednica Mađarske Katalin Novak objavila je danas da podnosi ostavku nakon što je bila izložena sve većem pritisku zbog pomilovanja muškarca osuđenog kao saučesnika zbog pomaganja prikrivanja slučaja seksualnog zlostavljanja u domu za djecu, prenosi agencija Rojters.

"Pogriješila sam... Danas je posljednji dan da vam se obraćam kao predsjednica", rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.

Novak, bliska saveznca konzervativnog premijera Viktora Orbana, pomilovala je u aprilu 2023. dvadesetak ljudi - među njima i zamjenika direktora dječjeg doma, koji je pomogao bivšem direktoru ustanove da sakrije zločine, prenosi Rojters.

Javnost više od nedelju dana negoduje pošto je otkriveno da je Novak dala predsjedničko pomilovanje u aprilu 2023. čovjeku osuđenom za skrivanje više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u državnom domu za nezbrinutu djecu, prenosi agencija Beta.

"Dala sam pomilovanje koje je izazvalo zbunjenost i nemir mnogih ljudi. Napravila sam grešku" izjavila je Novak.

"Odluku o pomilovanju donijela sam prošlog aprila smatrajući da osuđenik nije zloupotrijebio ranjivost djece koju je nadgledao. Pogriješila sam jer su pomilovanje i nedostatak obrazloženja bili pogodni da izazovu sumnju u nultu toleranciju koja se primjenjuje na pedofiliju", rekla je ona.

Ove sedmice, mađarske opozicione stranke zahtijevale su ostavku Novak zbog ovog slučaja, a u petak se hiljade demonstranata okupilo kod njene kancelarije tražeći da ona da ostavku.

U pokušaju da obuzda političku štetu, premijer Viktor Orban, čija stranka Fides počinje kampanju za izbore za Evropski parlament u junu, podnio je u četvrtak kasno parlamentu ustavni amandman kojim se predsjedniku oduzima pravo da pomiluje zločine počinjene nad djecom.

U subotu je Orbanova bivša ministarka pravde Judit Varga - za koju se očekivalo da će predvoditi Fidesovu listu za izbore, a koja je takođe potpisala pomilovanje saopštila na Fejsbuku da će se povući sa mjesta poslanice Fidesa, preuzimajući odgovornost za odluku, navodi Rojters.

Bonus video: