Politički zemljotres u Mađarskoj: Nakon ostavke predsjednice, bivša ministarka najavila "povlačenje iz javnog života"

Judit Varga, koja je ministarsko mjesto napustila prošlog ljeta da bi vodila kampanju za evropske izbore, dodala je da sada odustaje i od te kampanje

16987 pregleda 10 komentar(a)
Varga, Foto: Shutterstock
Varga, Foto: Shutterstock

Politički zemljotres u Mađarskoj: nakon što je predsjednica Katalin Novak, veoma bliska premijeru Viktoru Orbanu, podnijela ostavku, slično je učinila i bivša ministarka pravde Judit Varga, takođe saveznica predsjednika mađarske vlade.

Novak je ostavku dala zbog negodovanja javnosti na njeno pomilovanje osuđenika za pedofiliju.

Varga je najavila "povlačenje iz javnog života" upravo zato što je Katalini Novak dala podršku, kao ministarka pravde.

Judit Varga, koja je ministarsko mjesto napustila prošlog ljeta da bi vodila kampanju za evropske izbore, dodala je da sada odustaje i od te kampanje.

Takav scenario nije bio ni zamisliv, prije samo nekoliko dana, ocijenila je agencija Frans pres.

Kontroverzu je izazvalo pomilovanje koje je obavljeno u aprilu 2023. godine, povodom posjete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Budimpešti. Tada je predsjednica oslobodila bivšeg zamjenika direktora jednog dječjeg doma, osuđenog 2022. na više od tri godine zatvora zbog prikrivanja djela pedofilije njegovog pretpostavljenog.

Kada je istražni sajt 444 prošle nedjelje otkrio tu odluku, opozicija je pozvala predsjednicu Novak da da ostavku, a nezadovoljstvo je nastavilo da raste u zemlji iz dana u dan.

Demonstranti su se okupili u petak uveče ispred predsjedničke palate, a tri predsjednička savetnika su napustila svoja mesta.

Suočena sa skandalom, Katalin Novak, koja je tada bila u Kataru na utakmici između Mađarske i Kazahstana na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu, požurila je da se vrati u Budimpeštu.

Čim je njen avion sletio, ona je saopštila da odustaje od svog položaja, priznajući da je napravila grešku.

"Dato pomilovanje i nedostatak objašnjenja su možda izazvali sumnju u pogledu nulte tolerancije po pitanju pedofilije. Međutim, na ovu temu ne može biti sumnje", podvukla je 46-godišnja Novak i dodala da se izvinjava ako je nekoga tom odlukom povrijedila.

Novak je u martu 2022. godine izabrana za predsjednicu, što je u Mađarskoj funkcija pretežno ceremonijalnog karaktera.

Bonus video: