Zelenski se nada 'restartu' nakon novih imenovanja u vojnom rukovodstvu

Zelenski smjenio nekoliko visokorangiranih oficira, uključujući one u teritorijalnoj odbrani i vazdušno-desantnim trupama

6790 pregleda 7 komentar(a)
Zelenski na sastanku sa novoimenovanim najvišim vojnim komandantima u Kijevu, Foto: Reuters
Zelenski na sastanku sa novoimenovanim najvišim vojnim komandantima u Kijevu, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je imenovao bivšeg zamjenika ministra odbrane Oleksandra Pavljuka kao novog komandanta Kopnenih snaga, u još jednom potezu kojim se reorganizuju oružane snage u toj zemlji.

Kabinet predsjednika je objavio ukaz o ovome u nedjelju, 11. februara, prenosi agencija DPA.

Pavljuk je naslijedio general pukovnika Oleksandra Sirskija, koji je postao novi vrhovni komandant Oružanih snaga (OS) prije nekoliko dana.

Zelenski je takođe smjenio nekoliko drugih visokorangiranih oficira, uključujući one u teritorijalnoj odbrani i vazdušno-desantnim trupama.

Kako piše servis Radija Slobodna Evropa na ukrajinskom jeziku, novim ukazom je Jurij Sodol, bivši komandant ukrajinskih marinaca, izabran za novog komandanta ukrajinskih kombinovanih snaga, koji na tom mjestu mijenja Serhija Najeva.

General major Ihor Skibjuk je izabran za komandanta vazdušno-jurišnih snaga, a general major Ihor Plahuta je novi komandant teritorijalne odbrane.

Nakon skoro dvije godine odbrane od ruske invazije, predsjednik Ukrajine je u četvrtak smijenio Valerija Zalužnjija sa mjesta vrhovnog komandanta OS.

Potez je uslijedio nakon višenedjeljne spekulacije o sudbini generala, koji je bio popularan u vojsci i u narodu, a na toj poziciji je bio od jula 2021. godine.

U objavi na mreži Telegram od 10. februara, ukrajinski predsjednik je rekao da želi da "restartuje" gornje nivoe ukrajinskih OS sa komandantima koji imaju borbeno iskustvo.

Istakao je da odgovornost preuzimaju oni koji su "dobro poznati u vojsci i sami dobro znaju šta je vojsci potrebno".

Promjena u vodstvu vojske dolazi u ključno vrijeme za Ukrajinu, koja čeka da joj američki zakonodavci odobre paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, i koja od kraja 2022. nije vratila značajnu količinu teritorije koju je Rusija okupirala.

Bonus video: