Ukrajina tvrdi da je uništila ruski brod: "Ribama u Crnom moru će se defintivno svidjeti Cezar salata"

Brod se navodno nalazio u blizini grada Alupke

14240 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Brod za koji ukrajinska vojska tvrdi da je uništen, Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Brod za koji ukrajinska vojska tvrdi da je uništen, Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Ažurirano: 14.02.2024. 12:16h

Ukrajinske oružane snage uništile su veliki ruski desantni brod "Cezar Kunikov" kod okupiranog Krima u Crnom moru, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ukrajine.

"Još jedan ruski brod je nadograđen u podmornicu. Oružane snage Ukrajine, zajedno sa obavještajnom jedinicom Ministarstva odbrane, uništile su veliki desantni brod Cezar Kunikov. On se u trenutku napada nalazio u ukrajinskim teritorijalnim vodama u blizini Alupke (grad na Krimu). Ribama u Crnom moru će se defintivno svidjeti Cezar salata", saopštilo je Ministarstvo odbrane na platformi X, nekadašnjem Tviteru

Agencija Rojters prenosi da nije bilo komentara Rusije, koja je ranije saopštila da je uništila šest dronova u Crnom moru, te da je Kremlj odbio da komentariše.

Crnomorsko ljetovalište Alupka nalazi se nedaleko od Jalte na južnom obodu Krima, koji su ruske snage zauzele i pripojile Ukrajini 2014.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR objavila je snimak na Telegramu koji navodno prikazuje nekoliko pomorskih dronova kako se približavaju velikom brodu noću i najmanje jednu veliku eksploziju.

Rojters je uspio da potvrdi da je brod na video snimku "Cezar Kunikov" iz ruske Crnomorske flote na osnovu njegovog glavnog jarbola, antene, mosta i palube.

Lokacija i datum kada je snimak napravljen nije mogao da se nezavisno provjeri.

"Ukratko, Cezar Kunikov je zadobio kritični proboj na lijevoj strani i počeo je da tone", navodi se u saopštenju GUR.

Ratni brod projekta 775, jedan od najnovijih ruskih brodova, ima 87 članova posade i učestvovao je u ratovima u Gruziji, Siriji i Ukrajini, navodi se u saopštenju GUR-a.

Jedna ukrajinska novinska kuća objavila je nekoliko video snimaka na kojima se vidi stub dima koji se diže iznad mora kod južne obale Krima sa helikopterima koji lete iznad njih.

Ukrajina je koristila mornaričke bespilotne letjelice bez posade pune eksploziva da napadne ruske ratne brodove kako bi pokušala da ih istjera iz djelova Crnog mora, što je omogućilo Ukrajini da otvori brodski koridor duž tradicionalno ključne izvozne rute.

Ukrajina nema više velikih pomorskih brodova i namjerno je potopila svoj vodeći brod na početku ruske invazije u punom obimu kako bi spriječila da padne u ruske ruke.

Novorazvijene pomorske bespilotne letjelice bile su od vitalnog značaja za Ukrajinu jer pokušava da smanji ogroman jaz u svojim pomorskim sposobnostima u odnosu na Rusiju koja ima moćnu Crnomorsku flotu koju Kijev pokušava da degradira.

Visoki ukrajinski bezbjednosni zvaničnik rekao je u decembru da je već uništio 20 odsto ruske Crnomorske flote. Tog mjeseca ukrajinske krstareće rakete pogodile su još jedan veliki ruski desantni ratni brod na Krimu.

Bonus video: