Ruski napadi na Ukrajinu, pet ubijenih u udaru na Belgorod, tvrdi Moskva

Ukrajina je po drugi put proglasila potpunu uzbunu za vazdušni napad nakon što su otkriveni ruski ratni avioni MiG 31 koji su poletjeli sa vojnih aerodroma u Rusiji

1533 pregleda 2 komentar(a)
Tržni centar pogođen raketnim udarom, što su lokalne vlasti nazvale ukrajinskim vojnim napadom, tokom rusko-ukrajinskog sukoba u Belgorodu u Rusiji, Foto: Reuters
Tržni centar pogođen raketnim udarom, što su lokalne vlasti nazvale ukrajinskim vojnim napadom, tokom rusko-ukrajinskog sukoba u Belgorodu u Rusiji, Foto: Reuters

Ukrajina i Rusija su saopštile da su 15. februara na njihove teritorije izvedeni raketni i napadi dronovima u kojima je stradalo i povrijeđeno više civila i pričinjena materijalna šteta.

Ukrajina je po drugi put proglasila potpunu uzbunu za vazdušni napad nakon što su otkriveni ruski ratni avioni MiG 31 koji su poletjeli sa vojnih aerodroma u Rusiji.

Oleh Sinjehubov, guverner istočnog ukrajinskog regiona Harkov, rekao je da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu preko noći na selo Veliki Burluk u blizini ruske granice porastao na pet, nakon što je tijelo 27-godišnje žene je izvučeno ispod ruševina.

"Za sada se zna da je ubijeno pet civila – tri žene od 74, 54 i 27 godina i dva muškarca od 41 i 53 godine", napisao je Sinjehubov na Telegramu.

Lokalne vlasti su saopštile da su ruske vođene rakete S-300 pogodile dvospratnu stambenu zgradu i još jednu pored nje.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko rekao je da su sve rakete koje su gađale grad oborene i da nije bilo žrtava nakon prvog vazdušnog napada koji je trajao više od dva sata ujutro.

Gradonačelnik Lviva Andrij Sadovoj rekao je da su eksplozije raznijele prozore na nekoliko zgrada, ali da nije bilo žrtava. Guverner Zaporožja Ivan Fedorov je kazao da je pogođen infrastrukturni objekat u gradu i da je jedna osoba ranjena.

Vazdušna odbrana ukrajinske vojske saopštila je da je oborila 13 od 26 raketa koje je Rusija lansirala u posljednjem talasu udara 15. februara.

Vazdušna upozorenja su trajala više od dva sata širom Ukrajine.

U međuvremenu, ruski državni mediji izvijestili su da su ukrajinski projektili pogodili tržni centar u zapadnom gradu Belgorodu, koji se nalazi oko 30 kilometara od ukrajinske granice.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je najmanje pet osoba poginulo i da je pričinjena znatna materijalna šteta.

"Prema preliminarnim podacima, u Belgorodu je poginulo pet osoba, među kojima jedno dijete, povrijeđeno je još 18 osoba, od kojih su petoro djeca. Ekipe Hitne pomoći prevoze nastradale u medicinske ustanove. Sva neophodna pomoć je pružena", napisao je Gladkov na Telegramu.

Društvenim mrežama kruže video snimci na kojima je prikazan oštećeni tržni centar.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage protivvazdušne odbrane oborile 14 ukrajinskih raketa u Belgorodskoj oblasti.

Ukrajina nije komentarisala rusku tvrdnju, koja nije mogla odmah da se nezavisno provjeri.

Istovremeno, skladište nafte u blizini grada Kurska na zapadu Rusije blizu granice sa Ukrajinom zapalilo se nakon što su ga rano 15. februara pogodile ukrajinske bespilotne letelice, rekao je regionalni guverner Roman Starovoit na Telegramu, dodajući da nema žrtava.

Kijev nije komentarisao ove navode.

Kanal Baza na Telegramu javio je da se zapalio rezervoar zapremine 100 tona. Drugi Telegram kanal 112 saopštio je da su dvije bespilotne letjelice pogodile skladište nafte.

Informacija se nije mogla odmah nezavisno provjeriti.

Bonus video: