Ukrajina povlači jedinice iz djelova Avdijevke u cilju "boljeg pozicioniranja"

Zauzimanje Avdijevke je ključno za nastojanje Rusije da obezbijedi potpunu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijski region Donbasa, i moglo bi donijeti Vladimiru Putinu pobjedu na bojnom polju uoči predsjedničkih izbora u martu

6488 pregleda 9 komentar(a)
Fabrika u Avdijevki, Foto: Reuters
Fabrika u Avdijevki, Foto: Reuters

Ukrajina je saopštila u četvrtak, 15. februara, da povlači trupe iz nekih djelova istočnog grada Avdijevke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u borbi su se uključili rezervni borci iz specijalnih jedinica.

Rusija pokušava da opkoli i zauzme Avdijevku skoro dvije godine nakon njene invazije na Ukrajinu, a uporište ukrajinskih snaga u gradu je sve teže, sa ugroženim linijama snabdevanja, prenosi Rojters.

Zauzimanje Avdijevke je ključno za nastojanje Rusije da obezbijedi potpunu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijski region Donbasa, i moglo bi donijeti Vladimiru Putinu pobjedu na bojnom polju uoči predsjedničkih izbora u martu.

"U Avdijevki je na nekim mjestima u toku manevar povlačenja naših jedinica na povoljnije položaje, na nekim mjestima da bi se (Rusi) potisnuli", rekao je portparol ukrajinske vojske, Dmitro Lihovij.

On je rekao da je vojska aktivirala "rezervnu logističku arteriju" koja je bila unaprijed pripremljena.

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih jedinica, Treća jurišna brigada, saopštila je da je hitno prebačena u Avdijevku kao pojačanje.

Brigada, koja se sastoji od jurišne pješadije, saopštila je da je situacija u Avdijevki "paklena" i "prijeteća i nestabilna", ali da je napala ruske snage u djelovima grada i nanijela im velike gubitke.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri te izjave.

Brigada je učestvovala u kontraofanzivi u istočnoj Ukrajini prošlog ljeta i borila se u bici kod Bahmuta, još jednog grada u istočnoj Ukrajini koja je trajala mnogo mjeseci prije nego što je zauzet prošlog maja.

"Neprijatelj nastavlja aktivnu rotaciju svojih trupa (oko Avdijevke) i raspoređuje nove snage i opremu u gradu", saopštila je brigada.

"Situacija u trenutku pristizanja brigade bila je izuzetno kritična", dodaje se u saopštenju.

Zamjenik komandanta jedinice, Maksim Žorin, rekao je da su borbe bile mnogo žešće od bitke kod Bahmuta i da su ruske snage brojčano nadmoćnije u Avdijevki nego ukrajinske.

Ruske snage pokušavaju da osvoje grad od oktobra opkolivši ga sa tri strane, ostavljajući ograničene rute za snabdijevanje tamo ukopanim ukrajinskim trupama.

Lihovij je rekao da je Rusija koncentrisala oko 50 hiljada vojnika na frontu Avdijevka, a borbe u gradu su uključivale sve veći broj ruskih taktičkih jurišnih grupa.

"Priključuju im se oklopne grupe sa tenkovima i drugim vozilima", dodao je on.

Ukrajina se suočava sa velikim izazovima i neizvjesnošću u pogledu budućnosti američke vojne pomoći.

Umorne trupe, od kojih se neke bore skoro dvije godine i raspoređene su duž fronta od hiljadu kilometara, suočavaju se sa kritičnim nedostatkom artiljerijskih metaka.

Predsjednik, Volodimir Zelenski, je prošle nedjelje zamijenio svog popularnog načelnika vojske, a ove nedjelje bi trebalo da posjeti Francusku i Njemačku, gdje će vjerovatno tražiti podršku za hitnu novu vojnu pomoć.

Avdijevka, gdje je ostalo manje od hiljadu stanovnika od predratne populacije od 32 hiljade, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. godine kada su lokalni Rusi uz podršku Moskve započeli ustanak.

Grad ima veliku fabriku koksare koja je prestala da funkcioniše tokom rata.

Avdijevka je ključna za nastojanja Moskve da stekne potpunu kontrolu nad provincijama Donjeck i Lugansk i kao kapija za grad Donjeck, čija je stambena područja granatirala Ukrajina, ponekad iz Avdijevke, kažu ruski zvaničnici.

Bonus video: