EU smatra da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog

"Aleksej Navaljni se borio za vrijednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale, podnio je ultimativnu žrtvu", napisao je na društvenoj mreži X predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel

4540 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
"Putin je ubio Navaljnog i sve što volimo": Sa okupljanja ispred ambasade Rusije u Parizu, Foto: Reuters
"Putin je ubio Navaljnog i sve što volimo": Sa okupljanja ispred ambasade Rusije u Parizu, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je u petak, 16. februara saopštila da smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina za jedinog odgovornog za smrt zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ruski opozicioni lider (47), koji je služio zatvorsku kaznu u kažnjeničkoj koloniji u Sibiru, pronađen je mrtav, javljaju ruski mediji koji se pozivaju na Federalnu zatvorsku službu.

"Aleksej Navaljni se borio za vrijednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale, podnio je ultimativnu žrtvu", napisao je na društvenoj mreži X predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel.

Dodao je da "EU smatra da je ruski režim jedini odgovoran za ovu tragičnu smrt".

Predsjednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lejen je na mreži X navela da je vijest o smrti Navaljnog "mračan podsjetnik o tome kakav je u suštini Putin i njegov režim".

"Putin se ničega ne boji više od pobune sopstvenog naroda", napisala je ona.

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta (EP), koji je Navaljnom 2021. dao nagradu Saharov – najvišu nagradu u borbi za ljudska prava – ocijenila je da će njegova "hrabrost odjekivati kroz generacije".

"Rusija je uzela njegovu slobodu i njegov život, ali ne i njegov dignitet. Njegova borba za demokratiju i dalje živi", poručila je Metsola.

Navaljni je zamalo preminuo od trovanja nervnim otrovom 2020, za šta krivi ruske bezbjednosne operativce koji, kako on kaže, djeluju po Putinovom nalogu. Kremlj je demantovao da je na bilo koji način umiješan u trovanje Navaljnog.

Priveden je 17. januara 2021. na moskovskom aerodromu po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen od tog napada, te osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog otpusta, tokom oporavka u inostranstvu.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog nepoštovanja suda i pronevjere. Tu optužbu on i njegove pristalice više su puta odbacili kao politički motivisanu.

Bonus video: