Novaja gazeta Evropa: Tijelo Navaljnog u mrtvačnici bolnice Salehard, čini se da modrice nijesu nastale od batinanja

"Pokušali su da ga reanimiraju i vjerovatno je umro od srčanog udara. Ali niko ništa ne govori o tome zašto je imao srčani zastoj", rekao je bolničar

18197 pregleda 6 komentar(a)
Mrtvačnica u Salehardu, Foto: Reuters
Mrtvačnica u Salehardu, Foto: Reuters

Tijelo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nalazi u mrtvačnici Okružne kliničke bolnice Salehard, objavila je danas Novaja gazeta Evropa.

U subotu još nije obavljena nijedna obdukcija, rekli su tog lista izvori.

Nakon iznenadne smrti Navaljnog u petak, njegovo tijelo je prvo odvezeno u grad Labitnangi, koji je 36 kilometara udaljen od kaznene kolonije gdje je umro u selu Harp u dalekom sjevernom ruskom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu.

Međutim, izvori kažu da je tijelo kasnije u petak prebačeno u Okružnu kliničku bolnicu u regionalnoj prijestonici Salehardu.

"Obično se tijela ljudi koji umru u zatvoru odvoze pravo u Zavod za sudsku medicinu u Glazkovoj ulici, ali u ovom slučaju su iz nekog razloga odvezeno u kliničku bolnicu", rekao je bolničar u Salehardskoj hitnoj pomoći.

On je dodao da je tijelo odveženo u mrtvačnicu, unešeno, a da su potom ispred vrata postavljena dvojica policajaca.

"Mogli su i da postave natpis 'ovdje se dešava nešto misteriozno!' Naravno, svi su željeli da znaju šta se dogodilo, u čemu je sve tajnovitost i da li pokušavaju da sakriju nešto ozbiljno. Ubrzo se ispostavilo da je donešeno tijelo Alekseja Navaljnog i da njegova smrt 'nije kriminalne prirode', što je izraz koji se koristi da označi da nije riječ o upotrebi vatrenog oružja. Tada se pročulo da je bolničkim patolozima zabranjeno da vrše obdukciju", dodao je izvor.

Bolničar je kazao i da su u ovom trenutku mišljenja podijeljena.

"Jedni su rekli da je iz Moskve stiglo naređenje da se sačeka dolazak specijalista iz prijestonice, dok su drugi rekli da su sami bolnički ljekari odbili da izvrše obdukciju. Slučaj je politički, i nije jasno kako šta će se desiti. A ako izvršite autopsiju i dobijete direktnu naredbu da promijenite rezultat, ne možete da izađete iz toga. I takođe možete postati krivac. Ali ako nije bilo obdukcije, nema ko da se pita", dodao je.

Novaja gazeta Evropa navodi i da je bolničar takođe rekao da mu je rečeno da na Navalnijevom tijelu ima znakova modrica, te da iako se čini da modrice nisu nastale od batinanja, Navaljni je morao biti još živ da bi se modrice pojavile.

On je kazao i da kao iskusan bolničar, može reći da su povrede koje su opisali oni koji su ih videli djelovale kao posljedica grčeva.

"Ako se osoba grči, a drugi pokušavaju da je zadrže, ali su konvulzije veoma jake, onda se pojavljuju modrice. Takođe su rekli da je imao modricu na grudima - onu koja dolazi od indirektne masaže srca. Dakle, pokušali su da ga reanimiraju i vjerovatno je umro od srčanog zastoja. Ali niko ništa ne govori o tome zašto je imao srčani zastoj", rekao je bolničar.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš juče je kazala da tijelo Navaljnog nije bilo u mrtvačnici u Salehardu.

Ruski opozicionar i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Aleksej Navaljni umro je u zatvoru 16. februara, saopštila je lokalna filijala Federalne kazneno-popravne službe. Imao je 47 godina.

Kazneno-popravna služba je u saopštenju navela da se Navaljni nije osjećao dobro nakon šetnje i da je nakon toga izgubio svijest, te da je stiglo je vozilo hitne pomoći koje je pokušalo da ga oživi, ali je preminuo, dodaje se u saopštenju.

Porodica i bliski saradnici potvrdili su juče njegovu smrt.

Bonus video: