EU namjerava da kazni Apple s pola milijarde eura

Brisel je zvanično optužio Apple u antikonkurentskoj istrazi 2021. godine, ali je prošle godine suzio opseg istrage, odustajući od optužbe za potiskivanje programera na korišćenje vlastitog sistema plaćanja unutar aplikacije

2280 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropska komisija namjerava da kazni Apple s oko 500 miliona eura ili 539 miliona dolara zbog navodnih kršenja zakona o tržišnoj konkurenciji EU, izvijestio je Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati s tim pitanjem.

Brisel je prvo pokrenuo istragu o navodima da je Apple ometao muzičke usluge trećih strana na svojim uređajima i davao prednost vlastitoj Apple Music usluzi, nakon što je Spotify podnio službenu žalbu regulatorima 2019. godine, prenosi SEEbiz.

U većini regija, Appleova pravila App Storea zabranjuju firmama kao što je Spotify da korisnicima naplaćuju pretplate direktno unutar aplikacije, zbog čega umjesto toga koriste Appleovu uslugu naplate App Store, koja uzima smanjenje do 30 odsto.

Brisel je zvanično optužio Apple u antikonkurentskoj istrazi 2021. godine, ali je prošle godine suzio opseg istrage, odustajući od optužbe za potiskivanje programera na korišćenje vlastitog sistema plaćanja unutar aplikacije.

Najnovija verzija istrage bila je usredsređena na to je li Apple ograničio aplikacijama da obavještavaju korisnike o jeftinijim alternativama pretplate izvan svoje izvorne App Store i time prekršio zakone EU o tržišnoj konkurenciji.

Nalazi istrage dovešće do toga da Komisija optuži Apple za zloupotrebu svog moćnog položaja i zabrani njegove "nepoštene uslove trgovanja" u vezi s politikom pretplate na glazbene usluge, rekli su izvori za FT.

Ako bude izrečena, kazna bi bila jedna od najvećih finansijskih kazni koje je EU nametnula velikoj tehnološkoj kompaniji. Slijedi niz velikih spornih kazni protiv Googlea.

Iako se Apple već prije suočavao s kaznama zbog antimonopolskog ponašanja - poput kazne od 1,1 milijarde eura u Francuskoj koja je kasnije smanjena na 372 miliona eura nakon žalbe - ovo bi bila njegova prva takva kazna iz Brisela.

Bonus video: