Prag: Ogorčeni poljoprivrednici sporom vožnjom na traktorima blokiraju grad

Ogorčeni poljoprivednici blokirali su ulaz u zgradu Ministarstva poljoprivrede s nekoliko desetina traktora, dovezli su i poljsku kuhinju i pozivaju ostale građane na gulaš a ministra poljoprivrede Mareka Vibornog koji se zaustavio da kratko sa demonstrantima porazgovara su izviždali i skandirali mu "ostavka"

2443 pregleda 2 komentar(a)
Prag: Poljoprivrednici sporom vožnjom blokiraju grad, Foto: REUTERS
Prag: Poljoprivrednici sporom vožnjom blokiraju grad, Foto: REUTERS

U Prag su jutros na 500 traktora i sa još oko 4.000 vozila stigli poljoprivrednici da sporom vožnjom u centru blokiraju saobraćaj zahtijevajući da Češka odstupi od Zelenog dogovora Evropske unije a žele da čuju od vlade kako će pomoći poljoprivrednicima recimo sa visokim cijenama energija.

Od protesta za koji je najavljeno da će trajati dva dana, ali je danas na njemu manje od očekivanih 1.000 traktora na ulicama Praga, kategorično su se distancirale glavne organizacije čeških poljoprivrednika - Agrarna komora, Asocijacija privatnih poljoprivrednika i Poljoprivredni savez. Naveli su da su organizatori povezani sa marginalnim radikalnim antisistemskim strankama a jedan od organizatora je i agro tajkun Zdenjek Jandejsek.

Gnevni poljoprivednici blokirali su ulaz u zgradu Ministarstva poljoprivrede s nekoliko desetina traktora, dovezli su i poljsku kuhinju i pozivaju ostale građane na gulaš a ministra poljoprivrede Mareka Vibornog koji se zaustavio da kratko sa demonstrantima porazgovara su izviždali i skandirali mu "ostavka".

"Pola sata smo raspravljali o njihovim problemima. Za mene to nisu nove stvari. Današnji protest ne organizuje nijedna od tri nevladine organizacije koje su moji partneri. Agrarna komora, Poljoprivredni savez i Asocijacija privatnika poljoprivrednika, oni su za mene važni. Ne smatram da treba konkretne korake ili promjene u poljoprivredi da konsultujem sa sindikalnim liderom gospodinom Dufekom", kazao je medijima ministar poljoprivrede Viborni.

Rekao je da ne osporava probleme sa kojima se suočavaju češki poljoprivrednici, inače pretežno srednja i manja gazdinstva, za razliku od velikih koncerna poput Agroferta bivšeg premijera Andreja Babiša ili koncerna Rabbit CZ organizatora protesta Jandejseka koji su prošle godine enromno profitirali od energetske krize i inflacije.

Ministar Viborni za potpunu besmislicu označio je glavni zahtjev dvodnevnog protesta da češka vlada već u srijedu na sjednici odluči o istupanju Češke iz evropskog zelenog dogovora o borbi protiv klimatskih promjena.

Češka Agrarna komora i većina čeških poljoprivrednika igorniše danjašnji protest ali izaći će zajedno sa poljprivrednicima Poljske, Slovačke, Madjarske, Litvanije, Letonije Rumunije, Bugarske, Slovenije i Hrvatske na drumove 22. februara, ne da protestuju protiv nacionalnih vlada već protiv Evropske unije i njenog Zelenog dogovora i zbog toga što Brisel dopušta nekontrolisani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Taj protest bi trebalo da bude simboličan i ne ometa mnogo saobraćaj.

Gradske vlasti Praga pozvale su Pražane da danas ne dolaze kolima u centar grada a da je metro, najpouzdanije prevozno sredstvo u ova dva dana.

Bonus video: